Linkuri accesibilitate

Statele Unite confruntate cu criza ruso-ucraineană


Președintele Barack Obama fotografiat în timpul convorbirii sale telefonice cu omologul său rus, la 1 martie.
Președintele Barack Obama fotografiat în timpul convorbirii sale telefonice cu omologul său rus, la 1 martie.

John Kerry: „Nu pot sa cred că ocuparea unei alte țări este ceea ce doresc oameni care vor sa se integreze în comunitatea internatională, mai ales dacă se produc acte de violență.”



Administratia Obama considera actiunile militare ale Rusiei in Ucraina, un act flagrant de agresiune. Ce intentioneaza Washingtonul sa faca? Corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.

Administratia Obama ameninta cu sanctiuni, dar nu merge pina acolo incit sa vorbeasca despre o riposta militara. Departamentul de Stat a anuntat ca secretarul de stat, John Kerry se va afla la Kiev miine, pentru a exprima sprijin pentru noua conducere a tarii in fata interventiei militare rusesti. Kerry a caracterizat inaintarea rapida a fortelor rusesti in Crimea, nejustificata si nesocotind legislatia internationala, amenintind cu consecinte economice si politice. „Va pierde pe arena internationala”-a spus Kerry despre Vladimir Putin la o emisiune de televiziune. El a continuat „Rusia va pierde, poporul rus va pierde, si o sa piarda toata stralucirea derivata de Jocurile Olimpice, demersul lui extravagant care a costat 60 de miliarde de dolari”.

O posibilitate la indemina administratiei americane este sa aplice sanctiuni economice si restrictii de calatorie pentru anumite persoane din Rusia. Apoi mai exista si posibilitatea ca europeni si americani sa boicoteze intrunirea pregatitiare pentru summitul G8, care urmeaza sa aiba loc la Soci, in Rusia. Kerry a mentionat inghetarea proprietatilor anumitor persoane si izolare, in relatii comerciale si de investitii. „Oameni de afaceri americani ar putea sa se gindeasca de doua ori daca vor sa aiba relatii cu o tara care se comporta asa. Aceastea sint consecinte serioase”.

John Kerry a anuntat ca administratia americana va oferi ajutor Ucrainei. El a discutat despre situatia din acea tara cu lideri din Germania, Marea Britanie si Polonia. Oficialitati americane au spus ca sanctiunile economice si comerciale, care sint luate in considerare vizeaza obiective importante pentru Rusia, aflate in strainatate. Banci rusesti ar putea avea de suferit. „Ce se intimpla acum va antrena un cost pentru economia rusa”- a spus o oficialitate americana, sub beneficiul anonimatului.

Situatia din Ucraina a degenerat la sfirsitul saptaminii, cind mii de miltari rusi au preluat controlul in Crimeea, fara sa intimpine rezistenta. Intr-o convorbire telefonica care a durat o ora si jumatate, simbata, presedintele Obama l-a implorat pe omologul sau rus sa opreasca aceasta agresiune, conversatia fiind caracterizata de Obama drept cea mai dificila a presedintiei sale.

Kerry a spus ca a stat de vorba cu omologi din tari occidentale si din alte parti care sint pregatiti sa izoleze Rusia. „Valoarea rublei scade de-acum” - a spus secretarul de stat continuind „Economia rusa intimpina dificultati. Nu pot sa cred ca ocuparea unei alte tari este ceva ce oameni care vor sa se integreze in comunitatea internationala, doresc, mai ales daca se produc acte de violenta”. Cit despre optiunea militara oficialitati americane spun ca acum se incearca gasirea de solutii diplomatice, dar ca situatia poate deveni foarte periculoasa, daca continua.
XS
SM
MD
LG