Linkuri accesibilitate

Moldova comemorează victimele războiului de la Nistru


De Ziua Memoriei, la Chişinău, 2 martie 2014
De Ziua Memoriei, la Chişinău, 2 martie 2014

Preşedintele Nicolae Timofti a amintit că o parte importantă din teritoriul Republicii Moldova rămâne a fi ocupată de forțe străine.


În Republica Moldova, au fost inițiate un șir de acțiuni în memoria celor care și-au pierdut viața pe câmpul de luptă, pentru apărarea independenței, suveranității și integrității țării. Evenimentele au început astăzi cu un tedeum în mai multe lăcașe sfinte, după care de către demnitarii țării, veterani și oameni de rând au fost depuse flori la monumentul lui Ștefan cel Mare și Sfânt.

Ulterior, toți cei prezența în Piața Marii Adunări Naționale au pornit într-un marș spre Complexul Memorial „Eternitate”, la monumentul Maicii Îndurerate, unde s-a desfășurat un miting solemn.

Preşedintele Nicolae Timofti şi ex-preşedintele Mircea Snegur (în centru)
Preşedintele Nicolae Timofti şi ex-preşedintele Mircea Snegur (în centru)
Șeful statului, Nicolae Timofti, care este și Comandant Suprem al Forțelor Armate, în discursul său, a spus că forțele ostile au atentat atunci, în 1992, la suveranitatea Moldovei. Sute de morți și mii de răniți – acesta este prețul apărării suveranității și integrității teritoriale a Republicii Moldova.

Nicolae Timofti a amintit că o parte importantă din teritoriul Republicii Moldova, aproape zece la sută, rămâne a fi ocupată de forțe străine.

Așa cum spune președintele țării, cei 26 de mii de participanți la conflictul armat de la Nistru rămân în grija statului. Iar reintegrarea Republicii Moldova este prioritatea strategică a autorităților de la Chișinău.

Nicolae Timofti a mai spus că puterea de la Chișinău este deschisă pentru un compromis rezonabil cu autoritățile de la Tiraspol, pentru a oferi un statut regiunii transnistrene. Dar, așa cum menționa domnul Timofti, acțiunile liderilor de la Tiraspol trădează interesele lor obscure.

În fine, președintele Timofti a spus că procesul de modernizare a Republicii Moldova va permite apropierea oamenilor de pe cele două maluri ale Nistrului.

La această oră, este organizată o masă de pomenire pentru 500 de veterani. Guvernul a alocat din Fondul de Rezervă peste 200 mii de lei pentru desfășurarea manifestațiilor dedicate Zilei Memoriei.

Cei cu care am discutat condamnă politica de ocupație de la Moscova. Or, după încetarea focului, Kremlinul continuă să ofere sprijin regimului separatist din stânga Nistrului.

Lumea a fost chemată și la acțiuni de pichetare a Ambasadei Federației Ruse de la Chișinău, cu solicitarea retragerii armatei ruse din estul Republicii Moldova.


Iată şi câteva opinii ale veteranilor veniţi astăzi la Complexul Eternitate ca să cinstească memoria celor căzuţi în războiul de pe Nistru:

-„Atunci, în 1992, ce s-a cerut din partea noastră, noi am făcut.”

-„În 1992, am luptat pentru Moldova suverană, ca să avem o Moldovă bogată.”

-„Dacă nu ne vom uni, ne vor păpa și pe noi ca și pe Crimeea. Politica rusă, tot timpul, a fost de expansiune.”

Europa Liberă: Dar apropierea de Uniunea Europeană?

-„Asta e foarte bine, nu știu dacă mai ajung și eu… Noi și așa suntem în Europa.”

-„Europa e peste tot, până la Ural. Noi suntem europeni. Ar fi de dorit să fim mai competenți, să avem mai multă bunăstare.”

Europa Liberă: Dar de ce, după 22 de ani de la conflictul armat, în Moldova încă se mai vorbește despre separatism?

-„E mare influența rusească. Le-au dat pașapoarte rusești. Vorbitorii de limbă rusă, din păcate, nici nu vor să recunoască limba noastră. Și atunci, și în timpul de astăzi, ei nu recunosc limba noastră. Ei nici nu vor să vorbească în limba noastră, socot că sunt mai presus. Și sunt susținuți de Rusia.”

Europa Liberă: Lupta pentru independența Moldovei se mai duce și azi?

-„Se mai duce.”

Europa Liberă: Cu șanse?

-„Cu greu, dar sperăm.”

-„Cu nădejde suntem la independență. Aceasta nu e independență. Pe noi ne comandă care vrea: vrea Europa, vrea România, vrea Ucraina, vrea Rusia, care vor, aceia ne comandă. Dar noi nu simțim că suntem independenți.”

Europa Liberă: Viitorul Moldovei cum îl vedeți? Unde îl vedeți?

-„Eu îl văd în Europa.”

-„Noi Moldova nu o dăm. Noi am luptat pentru Moldova.”

-„Mult depinde de guvern, de sus. Dacă va da Dumnezeu, măcar nepoții, strănepoții vor trăi mai bine.”

Europa Liberă: După 22 de ani, de ce se mai vorbește despre separarea celor două maluri ale Nistrului?

-„Nu vor să se lege cu noi.”

Europa Liberă: Cine?

-„Pridnestrovia. Nu vor, au zis că urăsc Moldova. De atâta ei au zis că vor cu Rusia.”

Europa Liberă: De ce, după 22 de ani, nu s-au reunificat cele două maluri ale Nistrului?

-„Balaurul roșu e foarte puternic.”

Europa Liberă: Cine e?

-„Rusul. Aceștia nu au nimic sfânt. La ei cu cât e mai rău, cu atât e mai bine.”

Europa Liberă: S-a luptat pentru independență, integritate, suveranitate și astăzi încă se mai luptă pentru aceasta?

-„Luptă o mână de oameni care a mai rămas, care tot mai trag nădejde. Și mă tem că vom muri, și nu vom mai ajunge să vedem că suntem liberi. Aceasta nu e independență – bucățele… Dar eu cred că noi ne vom uni. Se vede, Dumnezeu ne ajută, ne ajută. Se trezește lumea. Uniunea Europeană ne va scoate din mocirla aceasta, e clar că Uniunea Europeană. E clar că numai cu ajutorul lor. Noi nu suntem în stare… Numai cu ajutorul prietenilor adevărați care știu ce ne trebuie nouă. Noi știm, dar suntem mici.”

Europa Liberă: De ce nu a plecat armată rusă nici până astăzi din stânga Nistrului?

-„Păi, ei trag nădejde să se reunifice înapoi, să fie Uniunea Sovietică. Așa și trag nădejde.”

Europa Liberă: Acum se vorbește despre Uniunea Euroasiatică.

-„Ultimul bastion el îl pierd. Iată, a mai rămas aici Transnistria și Crimeea. Uniunea Euroasiatică cu Ucraina nu se face, aceasta e clar. Nu le reușește planul lor prostesc.”

Europa Liberă: Dar vreau să vă întreb de ce dumneavoastră, cei care ați luptat la Nistru, nu sunteți uniți?

-„Cum să fim uniți, dacă ne-au despărțit tot securiștii, pe bucățele… Ce, nu vedeți?”

Europa Liberă: Și astăzi nu mai sunteți o forță unită care să fiți respectați, dar sunteți divizați și mai mult folosiți.

-„Folosiți – murim mai repede. Iată eu sunt decorat cu ordinul „Ștefan cel Mare” și ce am azi? 500 de lei lunar nu le primesc. Și noi am luptat pentru țara aceasta.”

-„Guvernul nu are grijă de noi.”

Europa Liberă: Ce grijă ar trebui să aibă autoritățile statului?

-„Iată, am ajuns după un ajutor, cum sunt operat și au zis că ei nu au bani…”

Europa Liberă: Ceea ce s-a întâmplat, în 1992, la Nistru, e asemănător cu ce se întâmplă azi la hotarul ruso-ucrainean?

-„Da, este. Ceva asemănător este.”

-„Absolut același scenariu. Ei cred că vor, în felul acesta, să se situeze în Crimeea, pe urmă, să se oploșească prin Transnistria și Ucraina. Cred că acesta e scopul. Dar eu cred că, de data aceasta, comunitatea internațională nu va permite așa ceva, pentru că a fost deja o lecție prin care, din păcate, a trecut Republica Moldova. Și nu cred organismele internaționale să permită același scenariu și în Ucraina.”

Complexul memorial Eternitatea, monumentul Maicii Îndurerate
Complexul memorial Eternitatea, monumentul Maicii Îndurerate
Europa Liberă: S-a vărsat mult sânge la Nistru, dar separatismul mai rămâne distructiv în societatea moldavă.

-„Sigur că rămâne distructiv. Și nu e vorba numai de separatismul din stânga Nistrului. Este și la noi aici, în Chișinău, mult separatism. Provocări s-au făcut și în Găgăuzia cu referendumul. Ar trebui, în primul rând, noi să ne unim aici. Eu sper că, odată cu semnarea Acordului de Asociere la Uniunea Europeană, vom demonstra cetățenilor de rând, din partea stângă a Nistrului, că acest pas e benefic și va fi la fel de benefic și pentru ei. Pentru că, în primul rând, trebuie să se unească oamenii. Și eu sper că va veni ziua, când vom fi împreună.”
Previous Next

XS
SM
MD
LG