Linkuri accesibilitate

Vladimir Putin: Rusia nu va ignora cererea de sprijin pentru menținerea păcii în Crimeea


Bărbați înarmați patrulează la aeroprotul in SImferopol, Crimeea, 28 februarie 2014

Premierul Crimeii a anunțat că toate forțele din peninsulă trebuie să asculte doar de ordinele sale.
Oficiul președintelui Rusiei Vladimir Putin a dat publicității o declarație în care se spune că Rusia nu va ignora o cerere de sprijin pentru menținere a păcii făcută de Serghei Aksionov, premierul pro-rus al regiunii Crimeea din Ucraina.

Aksionov i-a trimis această cerere sîmbătă lui Putin. El a anunțat că toate forțele armate, de poliție, grăniceri și toate serviciile de securitate trebuie să asculte doar de ordinele sale.

Militari înarmați despre care se crede că sînt ruși au preluat controlul vineri asupra a două aeroporturi ale republicii Crimeea din Ucraina, și se relatează că în timpul nopții avioane de transport rusești având la bord sute de militari ruși au sosit pe aceste aeroporturi.

Președintele ucrainean în exercițiu Oleksandr Turcinov a acuzat Rusia de agresiune în Crimeea.

La Waahington, o înaltă oficialitate americană a anunțat că președintele Barack Obama ar putea boicota summitul G8 programat pentru iunie la Soci dacă forțe militare rusești sînt implicate în Ucraina

Ceva mai devreme, Obama s-a declarat profund îngrijorat de mișcările militare ale Rusiei în această țară.

Vorbind la o conferință de presă la Casa Albă, șeful administrației de la Washington a spus că Moscova va avea de plătit dacă va exista o intervenție rusească în Ucraina.

Reamintim că un avertisment similar cu cel al președintelui Obama a fost formulat și de secretarul de stat american John Kerry vineri seară.

Șeful diplomației americane cerut tuturor forțelor politice din Ucraina, partideor politice, noilor autorităţi și protestatarilor, să nu întreprindă nici un fel de actiuni ce ar putea duce la sporirea tensiunilor.

El a mai spus ca a discutat vineri cu omologul sau rus Serghei Lavrov, căruia i-a spus ca este esential sa nu inflameze situaţia.

„Orice interventie a fi o greşeală gravă”, a avertizat Kerry, adăugînd că a mai discutat cu omologul sau rus si despre situatia de la cele două aeroporturi din Crimeea şi despre vehiculele militare și personalul militar rusesc din Ucraina.
XS
SM
MD
LG