Linkuri accesibilitate

„Semănați dragoste şi bunătate în jurul vostru şi neapărat viața vă va zâmbi!”


Ludmila Steţco
Ludmila Steţco

Jurnalul săptămânii cu Ludmila Steţco.


Ludmila Steţco: născută pe 02 Martie 1965 în orașul Edineț. Își face studiile la școala medie nr.2 din localitatea de baştină. Absolventă a colegiului financiar-bancar din Chişinău. În 1988 absolveşte facultatea institutului Politehnic din Chișinău, la specialitatea Tehnologia şi Organizarea Alimentației Publice. Activează din același an ca inginer-tehnolog la combinatul alimentației publice din Edineţ. Odată cu destrămarea spaţiului sovietic, își organizează propria afacere în comerț şi alimentația publică. Participa la proiectul Moldova-Pensylvania cu stagiere în SUA, participant al programului „Marshall” cu stagiere în țările europene, membru al Asociaţiei Femeilor în Business. Din 2001 activează în Chişinău, fiind în fruntea companiei importatoare a veselei şi articolelor de decor pentru casă. În 2009 a lansat proiectul Centrul de Veselă „PERLA”, care activează cu succes şi este lider pe segmentul veselei de CRYSTAL şi Porțelan.


Luni

Dragobetele dau startul săptămânii! Sărbătoarea de astăzi e cumva umbrită şi-şi pierde din culoarea sa... Subconştient sau nu, dar gândurile duc spre evenimentele recente din ţara vecină, cad pradă frământărilor pentru suferința şi durerea semănată pretutindeni pe acest pământ. Şi pentru că suntem un tot întreg sub nume OMENIRE, menirea noastră pe acest pământ e una - Omenia. Dar mă întreb a câta oară, unde el dispare oare? - acest destin! - când odată, câtuşi de puțin înscăunaţi, înfotoliaţii pierd din demnitate, rațiune şi valoare! Naivă poate fiind, vreau să cred că din lecțiile istoriei, scrise din păcate cu sânge, vor dori cât mai mulți „împărăței” să înveţe, şi să coboare din ceruri pe pământ. Pentru că orice om își dorește sărbătoare la el in suflet si la el acasă! Dăruiti cât mai multă dragoste celor din preajma, ingrijiti-va sufletul, observați frumosul din jur, fie proaspeți ghiocei, fie pufuleti de nea, fie apa din izvor... Frumusețea si Dragostea vor salva Omenirea!!!

Marți

Si pe neprins de veste, intr-un fel telepatic, fulgii de nea au revenit la noi acasă... sa ne bucurăm... de ce mai avem frumos! O plapuma albă si pufoasa s-a așternut pe al nostru pământ, poate cumva sa ne arate, înca odată, cât de frumoasa si elegantă poate deveni tarisoara noastră cand este curată si îngrijită. Lecții pe gratis, scrise cu mana naturii, pentru a învață să-ți îngrijești locul unde trăiești, unde activezi sau unde te odihnești. Pana se topește zăpada, face sa ne gândim cum sa scoatem mizeria de pe străzi, cum sa ne schimbam puțin mentalitatea in a păstra Curățenia, in a îngriji si a-nflori acest meleag!!! Răscoliți prin țărână, săditi copaci si flori, semanați dragoste si bunătate in jurul vostru, si neaparat viața vă va zâmbi!!!

Miercuri

Şi timpul zboară nemilos, fie in treburi casnice, fie in treburi de stat, in afaceri sau la școală. Timpul zboară vesel si usor, mereu in preajma-ti stau prietenii, părinții si copiii, si persoane dragi, doar ca timpul incetineste in fata singurătății... Am urmărit recent un reportaj, în care un bătrânel, vârsta căruia depășește mult peste 80 de ani, a însușit cu brio calculatorul, in care acum găsește răspunsuri la multe întrebări, are acces la biblioteca, fără a ieși din casa, dar a si devenit membru activ al rețetelor de socializare, acum este cu mult mai aproape de copii si nepoței, dar si de realitățile vietii. M-am bucurat nespus de mult de acea inițiativa , care a parvenit din partea statului, cu participarea studenților voluntari, care la rândul lor sunt pe post de profesori. Imediat mi-am imaginat ca aceasta experiența s-ar potrivi de minune si societății noastre, unde in condițiile cand foarte mulți copii plecați in a-si câștiga bucățică de pâine, au lăsat bătrâneii orfani. Ei suferă tacit, zi cu zi, si înghit acea pastila a singurătatii cu lacrimi amare. In acest context, as dori sa fac un apel către ministerul muncii si protectiei sociale, ministerul educației, ministerul tehnologiei si informației, ong -urilor, catre toti studenții binevoitori si capabili sa preia aceste bune exemple in a le implementa la noi acasă. Si de ce nu - decât saci cu macaroane - dați bătrânilor iPhoane!!!

Joi,

„Șoc de dimineața! Euro - peste 19 lei la tranzacții bancare. Prețuri ieftine, de unde?! Daca mai ieri un oarecare produs costa 100 de lei, astazi ar trebui sa coste cel puțin 120 de lei. Matematica pură cu iz de sărăcire...” Deși mi-am propus din start sa nu dezvolt pe rețele tema desfășurării afacerii mele ca si cea ce ține de viața personală, azi mi-a ieșit un expromt, fără sa mai îngădui. Am îmbrățișat in viața doua profesii: una de suflet, fiind specialist in alimentația publica, si alta rațională, de economist, ce ma face sa îmbin in tot ce fac utilul, plăcutul si ratiunea. In conditiile cand viața noastră de zi cu zi merge in pas cu cifrele si, cu mare regret, lăsă tot mai puțin loc pentru valorile spirituale, suntem nevoiți sa ne culcăm si sa ne trezim cu ele. Ce minune s-ar întâmpla dac-ar dispărea!!! Si daca am trecut cu îngrijorare peste pragul de 17, 18, acum vad ca gluma se îngroașa si încerc cumva sa opresc panica, care vine val.

Orice afacere pusă bine la punct are si ea la nivelul sau un buget, precum e si bugetul statului cu veniturile si cheltuielile sale. Si daca statul își prognozează o rata a inflației, ne conducem si noi de ea, si daca statul își estimeaza un curs al valutei, ne conducem si noi de el.

Ca sa nu va plictisesc, va dau un simplu exemplu: daca acum câteva luni in urma taxele de stat la importul unui lot de mărfa de 10000 de euro constituia in lei aproximativ 64000 de lei, acum ele constituie 76000 lei. Simtiti diferența? Da! Pai unde dispare? M-as bucura, daca aceasta diferența s-ar regăsi in buzunarele pensionarilor, si celor nevoiași, dar cu regret adevarul e altul.

Ce facem mai departe? Varianta 1: Reducem sau stopam cu totul activitatea. Consecinte: Caznaua nu mai primește nimic, Angajații ramân fără serviciu si trec in grija statului.

Varianta 2: Achitam conform cursului, majorăm prețurile si așteptam cumpărătorul si mai sărac, căci pe lângă dorința de a se înnoi cu ceva el mai are de achitat si cele mai importante servicii: comunale, ipoteci, contracte pentru copii etc., care deseori sunt calculate, iarăși, la curs.

Consecinte: Puterea de cumpărare scade, cifra de afaceri la fel si de aici roata economiei încetinește!

Ce ne facem dragii noștri guvernanți in asemenea condiții?! Plecam si noi din tara, pentru ca acum e mai usor, usile sunt deschise pentru toti!!!
O veste proasta si una buna!

Vineri

Dimineața se arată luminoasa de după geam si ne zâmbește ușurel. Astazi la hotarul iernii cu primăvara pare sa avem o zi buna si liniștită cu mari speranțe si liniște in suflet! Așteptam cu mare drag primăvara si odată cu ea multă dragoste, gingasele si blândețe! Mult soare, schimbări importante si fericire tuturor! Va multumesc pentru invitația de a scrie acest jurnal săptămânal.
XS
SM
MD
LG