Linkuri accesibilitate

Barack Obama: „Sîntem profund îngrijorați de mișcările militare ale Rusiei în Ucraina”


Avertisment al șefului administrației americane la adresa Rusiei.


O înaltă oficialitate americană a anunțat că președintele Barack Obama ar putea boicocta summitul G8 programat pentru iunie la Soci dacă forțe militare rusești sînt implicate în Ucraina

Ceva mai devreme, Obama s-a declarat profund îngrijorat de mișcările militare ale Rusiei în această țară.

Vorbind la o conferință de presă la Casa Albă, șeful administrației de la Washington a spus că Moscova va avea de plătit dacă va exista o intervenție rusească în Ucraina.

Militari înarmați despre care se crede că sînt ruși au preluat controlul asupra a două aeroporturi ale republicii Crimeea din Ucraina.

Elicoptere rusești survolează capitala Crimeeii Simferopol.

Potrivit unei oficialități a guvernului de la Kiev, pe aeroportul de la Sevastopol au aterizat două avioane transportînd 2000 de militari ruși, o informație neconfirmată din surse independente.

Reamintim că un avertisment similar cu cel al președintelui Obama a formulat și secretarul de stat american John Kerry vineri seară.

Șeful diplomației americane cerut tuturor forțelor politice din Ucraina, partideor politice, noilor autorităţi și protestatarilor, să nu întreprindă nici un fel de actiuni ce ar putea duce la sporirea tensiunilor.

El a mai spus ca a discutat vineri cu omologul sau rus Serghei Lavrov, căruia i-a spus ca este esential sa nu inflameze situaţia.

„Orice interventie a fi o greşeală gravă”, a avertizat secretarul de stat american, adăugînd că a mai discutat cu omologul sau rus si despre situatia de la cele două aeroporturi din Crimeea şi despre vehiculele militare și personalul militar rusesc din Ucraina.
  • 16x9 Image

    Lucian Ştefănescu

    Lucian ȘTEFĂNESCU (născut la Cluj în 1959), ziarist, corespondent la Biroul RFE/RL de la București (din 1991) și apoi redactor în Serviciul românesc al Europei Libere de la Praga.

XS
SM
MD
LG