Linkuri accesibilitate

Banca Mondială suspendă un credit pentru Uganda pentru nerespectarea drepturilor minorităților sexuale


Uganda și problemele sale de sănătate...
Uganda și problemele sale de sănătate...

Asistența străină alcătuiește cam 25% din bugetul anual al Ugandei.



Banca Mondială a anunțat că amână un împrumut de 90 de milioane de dolari pentru sistemul medical al Ugandei ca răspuns la aprobarea de către țara est-africană a uneia din cele mai dure legi anti-gay din lume. Sancțiunile economice împotriva Ugandei - anunțate și de unele țări donatoare europene - au fost însoțite de avertismente americane că apărarea minorităților sexuale în lume va fi o prioritate din ce în ce mai însemnată în politica externă a Statelor Unite.

În vreme de liderii Ugandei iau în derâdere opoziția internațională față de noua lor legislație anti-gay, care prevede pedeapsa cu închisoarea pe viață pentru unii homosexuali, economia țării africane, una din cele mai sărace din lume, a resimțit deja efectele sancțiunilor: moneda ugandeză, șilingul, s-a devalorizat ieri a doua zi la rând, făcând necesară intervenția băncii naționale.

Președintele ugandez Yoweri Museveni a semnat legea anti-gay luni, după ce experții ugandezi i-au spus că nimeni nu se naște gay, ci doar se preface că e gay ca să-și vândă trupul pe bani.

După ce Statele Unite, Danemarca, Norvegia, Olanda și alte țări donatoare au spus că vor revizui ajutoarele pentru țara africană, mai mulți lideri ugandezi au răspuns saracastic. Purtătorul de cuvânt guvernamental Ofwondo Opondo a spus pe Twitter că „Occidentul poate să-și păstreze așa-zisa asistență financiară”, căci Uganda se va dezvolta fără ea. Opondo a mai spus că oricum nu există niciun fel de ajutor internațional dezinteresat și că Africa, amintindu-și de era colonială și de sclavie, trebuie să se opună dominației occidentale.

Asistența străină alcătuiește cam 25% din bugetul anual al Ugandei.

După câteva ore de la remarcile ironice ale guvernului de la Kampala, Banca Mondială, al cărei membru cel mai mare sunt Statele Unite, a anunțat suspendarea creditului de 90 de milioane de dolari pentru sistemul ugandez de asistență medicală, lăsând să se înțeleagă că vor urma și alte reduceri în portofoliul de peste un miliard de dolari rezervat Ugandei.

Tot ieri, secretarul de stat al Statelor Unite, John Kerry, vorbind la lansarea unui raport despre drepturile omului în lume a spus limpede Ugandei și altor țări cu legislație homofobă că Washingtonul este astăzi mult mai sensibil la asemenea abuzuri decât înainte.

„Din Nigeria până în Rusia și Iran – în vreo 80 de țări ale lumii – minoritățile sexuale se confruntă cu legi discriminatorii și practici care le afectează demnitatea umană de bază și le subminează siguranța”.

În remarci de o asprime fără precedent în istoria diplomației americane, John Kerry a mai spus săptămâna aceasta că legea anti-gay din Uganda amintește de legile anti-evreiești din Germania nazistă și de legile apartheid-ului, adică ale domniei albilor din Africa de Sud.

Secretarul de stat a mai spus că Statele Unite sunt pe cale să intensifice campania pentru sprijinirea minorităților sexuale la scară globală și că va da instrucțiuni în acest sens ambasadorilor americani care se vor întoarce în țară pentru discuții în săptămânile următoare.

Activiștii pentru drepturile LGBT, care au aplaudat transformarea drepturilor gay-ilor într-o prioritate a diplomației americane încă în primul mandat al președintelui Obama, spun că în cazul unei țări ca Uganda, care depinde în măsură mare de ajutoarele străine, există o speranță cât de mică în îndreptarea situației sub presiunea externă. Dar o țară bogată în petrol cum este Nigeria, care a adoptat și ea o lege anti-gay dură, este oarecum imună la părerile occidentului.

Legea anti-gay din Uganda reprezintă o variantă ușor îmblânzită față de proiectul original, care prevedea pedeapsa cu moartea pentru unii homosexuali și fusese propus pe fondul propagandei homofobe făcute în țara africană de evanghelistul american Scott Lively și de alții asemeni lui, care au vizitat și Moldova ca să împiedice, în zadar, adoptarea legii anti-discriminare.
  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG