Linkuri accesibilitate

Eugen Caras: „Este un pas care va permite o apropiere mult mai mare de Uniunea Europeană”


Valentina Ursu în dialog cu ambasadorului Moldovei la Uniunea Europeană.


Parlamentul European a adoptat joi cu 460 de voturi „pentru”, 60 „împotrivă”, și 10 abțineri liberalizarea vizelor pentru cetățenii Republicii Moldova care doresc să călătorească în Uniunea Europeană. Moldova este primul stat din Parteneriatul Estic care îndeplinește toate criteriile Planului de Acţiune privind Liberalizarea Vizelor. Cît de important este acest pas făcut de Bruxelles în raport cu Republica Moldova? Este întrebarea pe care corespondenta Europei Libere Valentina Ursu i-a adresat-o ambasadorului Moldovei la Uniunea Europeană Eugen Caras.

Eugen Caras: „Este foarte important. Este extrem de important. Sunt fericit pentru mine, pentru toții apropiații mei și pentru toți cetățenii Republicii Moldova. Pentru că astăzi, cu adevărat, a avut loc un vot istoric în Parlamentul European. Urmează procedura de co-decizie, să se expună și Consiliul European. Și atunci eu, sper foarte mult, până în vara anului curent, cetățenii Republicii Moldova să poată călători fără vize în spațiul Schengen. Aducem acasă Europa. Cetățenii noștri vor putea călători în spațiul Uniunii Europene, să cunoască nu din auzite și din citite, dar să vadă cu propriii ochi ce înseamnă valorile Uniunii Europene, ce înseamnă democrația, ce înseamnă prosperitatea europeană, ce înseamnă un model de modernizare a țării noastre.”

Europa Liberă: Libera circulație înseamnă o apropiere a Republicii Moldova de spațiul valoric UE inclusiv pentru tinerii care vor să facă studii în Occident, pentru oamenii de afaceri care vor să penetreze piața Uniunii Europene, pentru părinții care au copii aflați la muncă în străinătate, numai nu oferă posibilitatea să te angajezi la muncă.

Eugen Caras:
„Este adevărat. În sensul acesta, e bine ca cetățenii noștri să cunoască atât drepturile, cât și obligațiile care decurg din acest pas important. Ați spus dumneavoastră care sunt avantajele. Eu cred că sunt suficiente, ceea ce ne permite să călătorim, dar nu pentru moment să și fim angajați în câmpul muncii în Uniunea Europeană. Dar este un pas care va permite o apropiere mult mai mare de Uniunea Europeană. Și eu cred că perspectiva europeană a Republicii Moldova va prinde nu doar contururi, dar va prinde rădăcini și va crește într-un viitor foarte frumos pentru toată lumea. Ați spus: deschidere, posibilitate de a circula – sunt toate avantajele pe care le poate oferi acum Uniunea Europeană. În cadrul discuțiilor de astăzi de la Parlamentul European, mai mulți deputați europeni au menționat că Republica Moldova este primul stat din Parteneriatul Estic care atinge astfel de etapă de liberalizare a regimului de vize. Deci lucrul acesta este, incontestabil, o reușită și o recunoaștere de altă parte, de partea Uniunii Europene, a acestor reușite care se produc la Chișinău: reforme, angajament, agendă europeană.”

Europa Liberă: Tot mai multe voci spun că această apropiere a Republicii Moldova de Uniunea Europeană poate, într-un final, să contribuie și la reunificarea celor două maluri ale Nistrului. Or, din acest moment, toți cetățenii de pe teritoriul Moldovei, inclusiv cei din stânga Nistrului, posesori ai pașapoartelor biometrice, au dreptul să meargă în spațiul UE.

Eugen Caras:
„Sigur, toți cetățenii Republicii Moldova care vor deține un pașaport biometric vor putea călători în spațiul Schengen fără de vize, inclusiv populația Republicii Moldova din stânga Nistrului. Și este adevărat ce spuneți, că atractivitatea malului drept, dacă vreți, crește. Și această atractivitate va crește în continuare, după semnarea Acordului de Asociere, investițiile care vor veni în Republica Moldova, integrarea economică pe care Republica Moldova o va avea cu Uniunea Europeană urmare a Zonei de Liber Schimb. Atractivitatea malului drept va crește constant față de populația noastră de pe malul stâng al Nistrului. Și eu cred că, iată, tocmai dinamica aceasta, în mod logic, firesc și normal, ar trebui să conducă la o rezolvare mai favorabilă și mai rapidă a conflictului transnistrean și la reintegrarea țării.”

Europa Liberă: Domnule ambasador, să precizăm totuși, din vară, ar putea moldovenii să circule liber, fără vize, în spațiul UE?

Eugen Caras:
„Nu voi spune o dată exactă, dar eu cred că, în vara aceasta, lumea noastră, cetățenii noștri vor putea merge în spaţiul Schengen, în vacanţă. Vă spuneam că este o procedură de codecizie, este şi decizia Consiliului European care, de fapt, în principiu, s-a pronunţat, în decembrie anul trecut, la nivel de ambasadori ai statelor membre UE pe lângă Uniunea Europeană. Acum urmează să fie pus şi la Consiliul UE la nivel de miniştri, dar subiectul să fie, efectiv, trecut prin Consiliu, pentru că nu anticipez careva dificultăţi sau, de fapt, discuţii de substanţă. Discuţiile de substanţă deja au avut loc, în decembrie anul trecut. Este o procedură care trebuie să fie examinată în Consiliu, la nivel de miniştri. Ulterior, va fi publicată şi, la douăzeci de zile de la publicare, să se ia efect, să intre în vigoare. Eu cred că vara se va reuşi circularea în spaţiul Schengen vără vize.”

Europa Liberă: Domnule ambasador, după ridicarea regimului de vize, autorităţile de la Chişinău trebuie să continue promovarea reformelor, ca să obţină şi semnarea și Acordului de Asociere, care include şi Acordul de Liber Schimb. Vreau să vă întreb, credeţi că, oferind această perspectivă, demnitarii de la Bruxelles vor lăsa poarta deschisă sau vor vorbi şi despre un următor val de extindere a UE?

Eugen Caras:
„Înţelegerea mea este că Uniunea Europeană vrea să facă lucrurile pas cu pas. Deci acuma pe agenda UE, cât priveşte Republica Moldova, pentru anul acesta, sunt dosarele pe care le cunoaşteţi. Cele prioritare, de exemplu, fiind liberalizarea regimului de vize şi semnarea Acordului de Asociere. Cooperarea şi interacţiunea noastră cu Uniunea Europeană este extrem şi extrem de largă şi diversă, pe multiple alte domenii, dar acestea sunt, zic eu, dosare prioritare pentru anul curent. Este firesc noi să semnăm acest Acord, până în august anul curent, să trecem la etapa de implementare provizorie a Acordului. Şi, când va fi un parcurs de implementare a acestui Acord, cred că Uniunea Europeană şi statele membre vor fi în situaţia de a examina următoarea etapă în relaţia cu Republica Moldova. Toată lumea vorbeşte despre aceea că Republica Moldova este un stat european care îşi are viitorul în Europa, în Uniunea Europeană. Acum există o serie de factori care nu permit acordarea unei perspective clare europene, de exemplu, într-un acord cu Uniunea Europeană pentru noi. Dar lucrul acesta se va întâmpla. Toate, cum s-ar spune, la vremea lor. Deci lucrul acesta se va întâmpla. Eu cred că inclusiv decizia de astăzi din Parlamentul European, apropie şi pune substanţă la conceptul de lărgire, care va veni ceva mai târziu, dar, cu siguranţă, va veni.”

Europa Liberă: Cum ziceţi dumneavoastră, apropie, iar hotarul Uniunii Europene rămâne pe Prut.

Eugen Caras:
„Hotarul Uniunii Europene deja nu mai rămâne pe Prut, pentru că nu există hotar pentru cetăţenii noştri. Odată cu liberalizarea regimului de vize, ei vor putea circula liber în Uniunea Europeană. Deci chestiunea aceasta de hotar psihologic, care ar putea fi poate, până acuma, eu cred că va dispare, odată cu liberalizarea regimului de vize. Iar să fie şi participant instituţional la Uniunea Europeană, lucrurile se vor întâmpla, dar trebuie să avem şi un pic de răbdare, ca să fie toată lumea pregătită aici, în cadrul Uniunii Europene. Şi noi să fim pregătiţi, dar, vă ziceam, că există şi necesitatea ca statele membre ale Uniunii Europene să fie pregătite pentru astfel de decizie. Nu e nimic grav în acest lucru. Este un proces normal, firesc de luare a unor decizii, de pregătire a terenului pentru unele decizii. Dar eu cred că solul este fertil pentru decizii de genul acesta, într-un viitor previzibil.”
XS
SM
MD
LG