Linkuri accesibilitate

Apel la calm adresat de Alexandr Turcinov manifestanților din Crimeea care au ocupat sediul guvernului și Parlamentul


Preşedintele interimar al Ucrainei, Alexandr Turcinov, a lansat un apel la calm după ce sediul guvernului din Crimeea şi Parlamentul au fost ocupate de grupuri armate, care au arborat steagul Rusiei pe clădiri.
Turcinov susţine că la Simferopol, capitala peninsulei, ar acţiona „criminali, îmbrăcaţi în haine militare”.
El a avertizat Rusia, care are trupe staţionate în Crimeea, să nu intervină. Ministerul de externe ucrainean l-a convocat pe reprezentantul Moscovei (ambasadorul a fost retras săptămâna trecută) şi a cerut consultaţii urgente cu Rusia. Nu este clar cine ocupa cele două clădiri oficiale de la Simferopol.
Pe Twitter, secretarul general NATO, Anders Fogh Rasmussen, şi-a exprimat îngrijorarea şi a cerut Rusiei să „nu reacţioneze”.
La rândul său, ministrul de externe polonez Radoslaw Sikorski a calificat evenimentele din Crimeea drept „un joc foarte periculos, pentru că aşa încep conflictele regionale”.

Miercuri, în faţa parlamentului de la Simferopol au avut loc ciocniri între etnici tătari şi reprezentanţi ai minorităţii ruse, care puneau sub semnul întrebării legitimitatea noii conduceri de la Kiev.
XS
SM
MD
LG