Linkuri accesibilitate

Statele Unite reacționează la manevrele militare din Rusia


Președintele Vladimir Putin cu ministrul rus al apărării Sergei Șoigu la 23 februarie
Președintele Vladimir Putin cu ministrul rus al apărării Sergei Șoigu la 23 februarie

John Kerry: „o intervenție militară în Ucraina ar fi „o eroare enormă”.



Manevrele militare rusesti, ordonate de Vladimir Putin ca o demonstratie de forta au stirnit reactii la Washington. Corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.

In Ucraina, Arseni Iațeniuk, un tehnocrat milionar, fost bancher si ministru – considerat un favorit al Occidentului si al Statelor Unite – este propunerea pentru functia de prim ministru. Dar diviziunile continua, ilustrate de bataia izbucnita intre forte pro si anti-rusesti, in Crimeea.

Manevrele anuntate de Moscova mobilizeaza 150 de mii de militari, 880 de tancuri, 90 de avioane de lupta si 80 de nave militare.

In acest context, secretarul de stat american John Kerry a avertizat Rusia sa nu intervina militar in Ucraina. El a spus ca o astfel de actiune ar fi „o eroare enorma”. Kerry a mai spus ca administratia Obama ofera Ucrainei garantii bancare in valoare de 1 miliard de dolari si ia in considerare si alte forme de asistenta. Secretarul de stat a mai declarat ca politica americana nu e menita sa reduca influenta Rusiei in Ucraina si in alte republici fost sovietice, ci doar sa ajute popoarele respective sa-si indeplineasca aspiratiile la democratie, libertate si prosperitate economica. „Asta nu este filmul Rocky 4” – cu referire la pelicula in care Sylvester Stallone joaca un boxer american in virsta care se infrunta cu un sovietic plin de muschi. Kerry a continuat „Noi nu privim ce se intimpla din perspectiva Est contra Vest, America contra Rusiei”.

Moscova neaga ca manevrele militare au vreo legatura cu situatia din Ucraina, dar simbolistica este puternica in sensul ca Rusia este dispusa sa foloseasca toate mijloacele ca sa-si apere interesele. Voci din Rusia au ridicat problema drepturilor populatiei rusesti din Ucraina, inclusiv Crimea. Igor Korotcenko, fost colonel in statul major rusesc, a spus ca „daca formatiuni ilegale armate incearca sa rastoarne guvernul local din Crimea, atunci va izbucni un razboi civil pe care Rusia nu-l poate ignora”.

Manevrele includ comndamentul vestic si partial cel din centrul tarii, dar nu si cel sudic, cum ar fi flota de la Marea Neagra si zone invecinate cu Ucraina. Experti cred ca asta simbolizeaza ca Rusia nu vrea sa mearga prea departe, ci doar sa comunice Occidentului ca interesele rusesti trebuie luate in considerare.

Intre timp, pentru ca simbolistica militarista reminiscenta a razboiului rece sa fie completa, o nava militara ruseasca a ancorat fara sa fi fost anuntata in prealabil in portul Havana, din Cuba. De obicei vizitele navelor rusesti sint comunicate din timp, nu si de data aceasta insa. Aceasta vizita survine pe fondul manifestantiilor din Venezuela, tara aliata a Cubei, impotriva presedintelui de stinga Nicolas Maduro.
XS
SM
MD
LG