Linkuri accesibilitate

Bulgaria și etnicii bulgari din Basarabia


Mulți bulgari basarabeni preferă să se stabilească nu în vechea patrie, ci în Crimeea sau în regiunea Odesa.



Bulgaria se confruntă cu o pierdere masivă de populaţie, prin migraţie, pe care încearcă în ultimii ani să o resolve atrăgând etnici bulgari din ţările vecine.

Bulgaria ocupă primul loc în lume după ritmul de scădere a populației – 8 cetățeni pe oră, cu 1 mai mult fața de sutuația din anul 2010. În 1989 țara la sud de Dunăre a avut aproape 9 milioane de locuitori. Acum aici trăiesc cu puțin peste 6,3 de milioane. Pentru a înțelege mai bine situația trebuie să menționăm că în perioada celui de al doilea război mondial țara cel mai grav afectată – Belarus, a pierdut un sfert din populație. Datorită, în primul rând a imigrației economice, Bulgaria a „îmbunătățit” acest trist record.

Situația se complică de alte procese demografice. În 2013 s-au născut 63 000 de copiii – de 3 ori mai puțin în comparație cu 1989. În timp ce numărul noilor născuți etnici turci a rămas constant, cel al bulgarilor a scăzut de 3 ori iar cel al romilor a crescut vertiginos. În partea de est a țării 350 000 de locuințe au fost cumpărate de ruși. Aici au și început să fie deschise școli cu predare în limbă rusă.

În aceste condiții nu este de mirare că ultimele cîteva guverne bulgare stimulează revenirea în patrie a etnicilor bulgari – în primul rând din Republica Moldova și Ucraina. Fostul ministru pentru problemele diasporei Bojidar Dimitrov a declarat că după anul 2002 peste 33 000 de etnici bulgari din Basarabia au primit pașapoarte bulgărești. 23 000 s-au stabilit în Bulgaria. Ceilalți au profitat de ocazia de a imigra legal în Europa occidentală.

Spre deosebire de alte țări europene, Bulgaria nu încurajează tendințele separatiste în cadrul minorităților sale. În cazul Basarabiei ca și în cel al Banatului bulgarii au venit cu câteva secole în urmă ca refugiați din Imperiul otoman.

Mulți basarabeni bulgari preferă să se stabilească nu în vechea patrie, ci în Crimeea sau în regiunea Odesa. Populația bulgară a regiunii Taraclia se topește cu 600 de suflete pe an. Pleacă în primul rînd tinerii.
XS
SM
MD
LG