Linkuri accesibilitate

Veteranii conflictului militar de pe Nistru din Asociaţia Tiras-Tighina vor comemora pe 2 martie „Ziua unui război neterminat”


Veteranii acuză toate guvernările din ultimii 22 de ani (inclusiv cea actuală) de indiferență față de problemele lor.


Pe 2 martie la Chişinău vor fi marcaţi 22 de ani de la izbucnirea conflictului militar de pe Nistru. Unii dintre organizatorii acţiunilor de comemorare Asociaţia veteranilor Tiras-Tighina a solicitat politicienilor, în special celor de la guvernare, să nu participe la tradiţionalul marş al veteranilor, acuzându-i că urmăresc doar scopuri electorale. Totodată, veteranii au anunţat că nu vor lua parte la masă de comemorare organizată în fiecare an cu susţinerea Guvernului. Reprezentanţii asociaţiei susţin că timp de 22 de ani toate guvernările, inclusiv cea actuală, tratează cu indiferenţă problemele şi solicitările combatanţilor rămaşi în viaţă. Relatează Alla Ceapai:

Veteranii conflictului militar de pe Nistru de la Asociaţia Tiras-Tighina au spus că vor comemora pe 2 martie „Ziua unui război neterminat”. De ce un război neterminat? Din mai multe motive explică preşedintele Asociaţiei, Anatol Caraman. Primul motiv este că Rusia continuă să-şi menţină ilegal trupele armate în stânga Nistrului, iar autorităţile de la Tiraspol promovează în continuare separatismul, umilind cetăţenii moldoveni din regiune, cel mai recent fiind cazul directorului Liceului Lucian Blaga cu predare în limba română din Tiraspol. Un alt motiv, spune Anatol Caraman, este că după 22 de ani de la conflictul militar combatanţii rămaşi în viaţă luptă cu autorităţile revendicându-și fără succes mai multe recompense. Veteranii au acuzat atât fosta guvernare comunistă, cât şi cea actuală pro-europeană că le ignoră revendicările, cum ar fi cererea de a li se mări pensiile pentru invalizii de război, în special din rândul voluntarilor. Juristul Asociaţiei Alexandru Banari:

„Până în prezent nu este soluţionată problema statutului voluntarilor participanţi la războiul de pe Nistru. Au o pensie egală cu a unei persoane ieşite la pensie pentru vechimea în muncă. Persoanele rănite din rândul voluntarilor primesc o pensie mizerabilă. În opinia noastră este că toţi invalizii de război din rândul voluntarilor să fie egalaţi în drepturi cu invalizii de război din rândul organelor MAI, a Ministerului Apărării şi altor structuri de forţă care au participat cu misiuni în războiul din Transnistria.”

În opinia colonelului Sergiu Tătaru sprijinul pentru veterani din partea guvernărilor se rezumă doar la promisiuni în campaniile electorale şi la organizarea unor activităţi de comemorare pe 2 martie în fiecare an. Tocmai din acest motiv veteranii au spus că nu vor participa la masa de pomenire organizată în fiecare an de Guvern. Iar cât priveşte participarea la tradiţionalul marş de comemorare şi depuneri de flori care vor avea loc duminică, pe doi martie, veteranii au păreri împărţite. O parte dintre ei spun că vor participa, în acelaşi timp însă roagă politicienii, în special cei de la guvernare, să se abțină de la participare. Un alt grup de veterani, printre care şi Sergiu Tătaru, şi-au anunţat refuzul de a participa la acest marş.

„Ne-a ajuns cuţitul la gât, fiindcă într-adevăr au o atârnare bădărănească. Atunci când ne săturasem de comunismul care era, când la fel nu eram cu nimic ajutaţi, făceau marşul de comemorare şi masa de pomenire şi trebuia să treacă un an să-şi aducă aminte de veterani sau să ne folosească la alegeri când au ei nevoie de noi. Aceeaşi situaţie e şi astăzi. atunci când au avut nevoie de noi şi ne-au folosit la alegeri şi noi am acceptat cu gândul la ceva mai bun. Să uite de acele minciuni fiindcă aşa cum am fost ignoraţi noi de ei, aşa îi vom ignora şi noi.”

În locul mesei de pomenire veteranii solicită Guvernului să le pună la dispoziţie pe data de 2 martie Palatul Naţional unde să le povestească elevilor şi studenţilor despre conflictul militar de pe Nistru, întrucât tânăra generaţie ştie prea puţine despre acest conflict, spune colonelul Alexandru Banari:

„În şcoli, în instituţiile de învăţământ, războiului din Transnistria îi sunt dedicate doar câteva propoziţii în cărţi. Tânăra generaţie nu cunoaşte adevărul despre conflictul armat de pe Nistru.”

Întrebaţi de jurnalişti dacă întrevăd o eventuală reizbucnire a conflictului armat pe Nistru, în contextul evenimentelor care au loc în Ucraina, veteranii au exclus această posibilitate.

Opinia dvs.

Arată comentarii

XS
SM
MD
LG