Linkuri accesibilitate

Contencios moldo-ucrainean asupra gestiunii unor linii electrice (Adevărul)


Modificarea Codului electoral (Kommersant.md).„Adevărul” informează că înainte de a-şi prezenta demisia, premierul ucrainean Mikola Azarov a decis transmiterea în gestiunea Ministerului Energeticii de la Kiev a 23 de linii electrice interstatale, unele proprietate a Republicii Moldova. Tudor Copaci, viceministrul Economiei, spune că este o decizie unilaterală şi care a fost deja contestată. „Am trimis scrisoare la Kiev în care solicităm explicaţii, dar, din cauza lipsei unui guvern funcţional, nu avem cu cine discuta. Nu este clar ce semnifică decizia de transmitere în gestiune economică. Mai ales, în cazul celor 110 de kilometri de linie de 400 kV de la Cuciurgan la Vulcăneşti şi mai departe. Avem toate actele care demonstrează că linia este a noastră”, a declarat oficialul.

Experţii intervievaţi de reporterii cotidianului „Adevărul” au ajuns la concluzia că recensământul organizat în această primăvară va reaprinde în societate dezbaterile privind identitatea oamenilor. Discuţiile se vor intensifica mai ales pentru că politicienii se pregătesc de alegeri. „Majoritatea partidelor de la noi şi-au făcut capital politic, în primul rând, pe chestiuni identitare. Dacă analizăm evoluţia partidelor, vedem că fără ca să abordeze această problemă nici nu se lansau în campanii. Toţi ştiu că astfel pot acumula profit electoral”, afirmă analistul politic Vasile Croitor.

Publicaţia de limba rusa „Kommersant.md” observă că în Republica Moldova ar putea fi interzise referendumurile locale pe teme ce se referă la politică internă şi externă a ţării, sau la subiecte de importanţă naţională. Un asemenea proiect de modificare a Codului Electoral, realizat de deputaţii din coaliţia de la guvernare, a fost aprobat miercuri, 26 februarie, de Executiv. Potrivit proiectului, în Codul Electoral se va specifica foarte clar problemele care pot fi consultate cu populaţia în cadrul referendumurilor locale. Autorii proiectului susţin, de asemenea, că întrebările înaintate spre consultare urmează a fi formulate într-o manieră neutră, astfel încât să nu sugereze răspunsul.

„Ziarul Naţional” citează presa din stânga Nistrului care anunţă că liderii din regiune intenţionează să modernizeze infrastructura punctelor de trecere situate atât pe Nistru, cât şi la hotarul cu Ucraina. Aşa-zisele autorităţi transnistrene vor instala un sistem bazat pe scanarea documentelor. „Vom renunţa la fişele migraţionale. Avem intenţia să uşurăm procesul de trecere a graniţei pentru cetăţenii de bună-credinţă, dar sunt şi persoane care au datorii sau sunt anunţate în căutare. Noi trebuie să le identificăm mai uşor”, a explicat liderul de la Tiraspol Evghenii Şevciuk. Sistemul de scanare a documentelor la punctele de trecere transnistrene ar urma să fie instalat în anul curent.

Într-un interviu pentru „Ziarul de Gardă” Kristina Mauer-Stender, Manager al Programului de Control al Tutunului din cadrul OMS (Organizaţia Mondială a Sănătăţii), îndeamnă guvernul de la Chişinău să efectueze un control mai eficient asupra consumului de tutun. „În multe ţări, am văzut că prim-ministrul se dedică personal luptei cu consumul de ţigări. Premierul Leancă a participat la întrevederile noastre, şi pare destul de motivat. Chiar dacă Ministerul Economiei sau cel al Agriculturii vine cu argumente despre beneficiile economice oferite de industria tutunului, el susţine că îşi asumă angajamentul de a contribui la sănătatea populaţiei. Această atitudine a conducerii Guvernului ne face să credem că legea va fi adoptată şi în Parlament”, a declarat dna Mauer-Stender.
XS
SM
MD
LG