Linkuri accesibilitate

Umbra lui Lenin în Ucraina


Rusofoni certându-se cu sprijinitori ai revoluției de la Kiev în fașa administrației regionale dela Harkov, 25 februarie 2014.
Rusofoni certându-se cu sprijinitori ai revoluției de la Kiev în fașa administrației regionale dela Harkov, 25 februarie 2014.

În orașul Harkov, din estul Ucrainei, oamenii se tem ca odată cu noua putere, vorbitorii de limba rusă şi-ar putea pierde drepturile.



Manifestatiile pro-ruse sunt importante, scrie corespondentul Europei Libere Tom Balmforth care se afla in regiune, și a întilnit si susţinători ai noilor autorităţi pro europene. Daca unii flutura steaguri ale Federatiei ruse, ceilalti manifesteaza sun drapelul national al Ucrainei. Un rezumat al relatarii corespondentului nostru de la Oana Serafim.

Sprijitorii protestatarilor din Euromaidan au ocupat cladirea administratiei locale de la Harkov de citeva zile, din 22 februarie. Ei spun ca nu vor pleca pina ce nu işi vor da demisia şi guvernatorul regiunii Mikhailo Dobkin şi primarul Henady Kernes. Amindoi au fost pina mai ieri, susţinători ai preşedintelui demis Viktor Ianukovici. Daca Dobkin a fost numit si ar putea fi revocat din functie, primarul a fost ales şi mandatul sau se va incheia abia anul viitor.

Vital este unul dintre cei care apara cladirea in care se afla sprijinitorii Euromaidanului:

„Când toti au plecat, am ocupat noi cladirea. Ei ne-au dat-o in mod oficial. Noi nu am luat-o cu forţa. Ni s-a permis sa intram aici din prima zi. Si din prima zi s-au adunat si cei care ne ataca”

In fata cladirii administratiei sunt doua grupari distincte de protestatari – pro si contra evolutiilor din Ucraina. Cei care se declară impotriva noilor autoritati, scandeaza lozici în care guvernul interimar este numit „fascist” si „un gunoi”, in timp ce susţinătorii Maidanului raspund scandind „Ucraina nu e Rusia”. Pro-rusii şi-au instalat un cort in preajma statuii lui Vladimir Ilici Lenin pentru a fi „apărata de vandali”. In Ucraina, inainte de actiunile de pe Euromaidan, erau peste 1300 de statui ale lui Lenin in diferite orase şi piete.

Harkov are o istorie speciala legata de Lenin. A fost primul oras care in 1917 a recunoscut autorităţile bolşevice si orasul este plin de cladiri in stil stalinist, iar limba rusa este auzita peste tot, scrie corespondentul nostru de la fata locului. Harkov a fost si capitala Ucrainei Sovietice, aşa incit relatia locuitorilor cu trecutul sovietic este una inca puternica. Multi dintre locuitorii oraşului au privit cu neincredere la televizor ce se intimpla la Kiev si gasesc greşita orientarea pro-europeana a noilor autorităţi.

Valentina Morder, o pensionara de 68 de ani, cu o caciula de lina pe cap, se teme ca nu va mai putea vorbi ruseste aşa cum a facut o viata intreaga:

„Oamenii trebuie sa poata vorbi in limba in care le-au cintat mamele lor cintecele de leagan. Mama mea mi-a cintat in ruseşte. Ea a muncit aici si inainte si dupa razboi. Eu am muncit aici peste 40 de ani. De ce sa vina acum cineva care sa imi spuna ca ar trebui sa trăiesc altfel!?”

Pentru Artiom, care are 33 de ani si o afacere cu combustibil ecologic, esenţial este ca noile autorităţi să scape ţara de corupţie. El ii susţine de aceea pe noii guvernanti:

„Eu am un sentiment bun. Oamenii aştia o sa înţeleaga pînă la urmă. Nu e important ca fiecare om sa înţeleaga, E important ca toti oamenii din Harkov sa se uneasca şi să înceapa sa înţeleaga ce s-a intimplat, mai ales la Harkov.

Roman, care este cercetător ştiinţific, ii simpatizeaza pe noii lideri de la Kiev, dar ii displac „metodele violente pe care le folosesc.”

Alti locuitori cu care a vorbit corespondentul nostru spun că in oras nu se poate face nici o afacere cinstita din cauza şpagii care trebuie data peste tot. Un carnet de conducere, de exemplu, se ia cu o şpaga de 200 de dolari.

Pentru pensionara Valentina, lupta cu corupţia nu este importanta. Ea nu vrea ca Ucraina sa mearga spre Occident. Cind a votat pentru Ianukovici in 2010 a facut-o pentru ca rivalii lui sa nu ciştige:

„Nu trebuie sa fiu eu acuzată pentru ce a facut Ianukovici. Sau oricine altcineva. Cind l-am votat pe Ianukovici, noi nu am votat pentru el, ci impotriva lor, a părții de vest a Ucrainei. Noi nu am vrut violenţe. Si se pare ca am avut dreptate. Nici eu, nici tu şi nici femeia asta nu trebuie sa avem la noi bastoane, ca acum.”

„Ucraina!”, strigă tătarii din Crimeea in fata cladirii Parlamentului de la Simferopol. Pe partea opusa a strazii, alt grup flutura steagurile Federatiei Ruse.
XS
SM
MD
LG