Linkuri accesibilitate

Componența noului guvern ucrainean va fi anunțată joi


Parlamentul de la Kiev a votat trimiterea fostului președinte ucrainean Viktor Ianukovici în fața Curții Penale Internaționale.




Coordonatoarea politicii externe a Uniunii Europene Catherine Ashton a cerut Rusiei sa „să se comporte ca un bun vecin” cu Ucraina si să o lase să aleaga orice cale doreşte. La o conferinţă de presa la Kiev Ashton şi-a exprimat întregul sprijin pentru noii lideri. Anterior, ministrul rus de externe Serghei Lavrov a spus ca Ucraina nu trebuie să fie forţata să aleaga intre Est si Vest.

Marți, Parlamentul ar fi trebuit sa aleaga un nou Guvern, dar presedintele interimar si speaker al parlamentului Oleksandr Turcinov a anunţat ca noul cabinet va fi prezentat joi, pentru a lasa mai mult timp pentru negocierea lui. Preşedintele partidului Patria, Arseni Iațeniuk:

„Termenul limita este joi si cer tuturor partidelor democratice, fortelor democratice si parlamentarilor sa finalizeze cit mai repede intelegerea pentru o coaliţie. Avem nevoie urgenta să încheiem o înţelegere si sa formam un nou guvern.”

Parlamentul de la Kiev a votat trimiterea fostului presedinte ucrainean Viktor Ianukovici, şi a celor din jurul său în fata Curtii Penale Internaţionale pentru „crime impotriva umanităţii”. Ianukovici, fostul ministru de interne Vitali Zaharcenko și fostul procuror general Viktor Pşonka, spune Rada de stat, trebuie adusi in fata instanţei internaţionale pentru modul în care au încercat să inabuşe protestele de la Kiev.

Nu se ştie unde se afla fostul preşedinte si nici ceilalti doi fosti inalti demnitari ai regimului Ianukovicii. Curtea Penala Internaţionala a spus ca are nevoie de o cerere oficiala din partea guvernului de la Kiev pentru a începe o acţiune împotriva celor 3 politicieni ucrainieni.

Un alt motiv, pentru ca apelul lui Iațeniuk sa fie luat în seama:

Se relateaza că Andrei Kliuiev, un fost consilier apropiat al fostului preşedinte ucrainian Viktor Ianukovici ar fi fost ranit într-un atac înarmat. Kliuiev a fost şeful administraţiei prezidenţiale. Nu se ştie unde se afla Kliuiev şi nici cind anume ar fi avut loc incidentul. Agentia ucraineana de ştiri UNIAN il citeaza pe Kluiev cu declaraţia ca s-ar fi intilnit duminica in Crimeea cu Ianukovici şi ca i-ar fi înmînat demisia sa.

Preşedintele interimar de la Kiev Olexandr Turcinov a spus ca este îngrijorat „de semnele de separatism” şi de ameninţările la adresa integrităţii teritoriale a ţării sale, ca urmare a protestelor si violenţelor sporadice din Crimeea, regiune in care majoritatea populatiei este rusofona.

Presa ucraineana relateaza ca mai multi parlamentari rusi viziteaza Crimeea şi ca le-ar fi promis etnicilor ruşi din aceasta regiune paşapoarte ruseşti. Delegatia Moscovei este condusa de Leonid Sluțky, preşedintele comitetului pentru Comunitatea Statelor Independente din duma de stat. Leonid Sluţki:

„Acordarea paşapoartellor rusesti e un subiect extrem de delicat. Trebuie sa fie implicate o multime de departamente federale. Decizia va fi luata de cele mai inalte oficialităţi din Rusia. Trebuie sa luam in seama ca daca o astfel de decizie va fi luata de Rusia, reactia Kievului va fi foarte negativa. Nu putem face nimic care sa provoace un raspuns armat si varsarea de singe, mai ales impotriva compatriotilor nostri.”

Viktor Ianukovici a fost vazut ultima data in Crimeea, dar nu se ştie unde se afla acum.

Fostul ministru al economiei din Ucraina Bohdan Danilişin, care este refugiat politic in Cehia, si care s-a decis sa revină în ţara sa, odata cu schimbarile din ultimele zile, a declarat postului nosstru de radio ca menţinerea relaţiilor dintre Kiev si Moscova este importanta:

„Cred ca viitorul relaţiilor ucraino-ruseşti esre important. Suntem partaneri strategici şi cred ca trebuie să dezvoltam relatiile noastre. Dar ele trebuie cladite pe incredere.”

In acest moment, mai spune fosta oficialitate din guvernul Timoşenko, reforma economica nu trebuie întirziata:

„Cred ca a venit vremea să începem reformele. Trebuie format un guvern de tehnocraţi si trebuie ca cinecv, așa caLesek Balcerowicz, sa isi asume răspunderea pentru refome dure si nepopulare. Nu mai putem să aminam asta”

La Bruxelles, comisarul Uniunii Europene pentru afaceri economice, Ollie Rehn a declarat ca sprijina ideea unei conferinte a donatorilor printre ţările europene in favoarea Ucrainei:

„Cum resursele Uniunii Europene se află mai cu seama la ţările membre, as sprijini ideea unei conferinte a donatorilor pentru Ucraina pentru a permite tarilor membre cu resurse si altor tari europene sa furnizeze un ajutor substantial pentru Ucraina

Intre timp, fostul campion de box Vitali Kliciko şi-a anunţat intenţia de a candida la viitoarele alegeri prezidenţiale anticipate, anunţate pentru 25 mai. Potrivit Comisiei Electorale Centrale candidaturile trebuie sa fie înscrise pina pe 4 aprilie.
XS
SM
MD
LG