Linkuri accesibilitate

Revista presei românești.Comentatorii de la Bucuresti se intreaba ce va urma la Kiev dupa ce Ianukovici a pierdut puterea. Sunt inventariate posibilele reactii ale liderului de la Kremlin.

In „Evenimentul zilei”, Paul Ciocoiu nu exclude un scenariu de divizare a Ucrainei, nu in doua mari, ci mai degraba desprinzand doar Crimeea.

Cum s-ar putea insa ca Putin sa nu se consoleze cu numai atat, ar exista oarecare risc, spune Paul CIocoiu, ca Republica Moldova sa fie oferita „la pachet”, fixand astfel cel de al doilea pivot în coasta NATO, după enclava Kaliningrad.

Deocamdata, Vladimir Putin pare distras de dosarul ucrainean. Planeaza insa varianta in care Chisinaul va deveni curand o reduta importanta in sfera de influenta a Federatiei Ruse. Pentru a o pastra, Putin ar putea arunca în joc toate resursele. In acest caz, va fi problema Uniunii Europene sa contracareze eficient.

Comentatorul de la Evenimentul zilei semnaleaza insa o mutatie importanta: „Mesajul [Euromaidanului] a fost foarte clar pentru Kremlin: politicile agresive își pierd din consistență într-o societate tot mai deschisă informației care, la rândul său, deschide perspective pe care oamenii le conștientizează. Din acest motiv, bătălia pentru Ucraina este doar la început”.

Pentru Ziare.com rasturnarea de la putere a liderului ucrainean Viktor Ianukovici este nu doar „o infrangere personala”, ci si un serios „impas geopolitic pentru planurile sale”, scrie Lucian Lumezeanu.

Si aici sunt trecute in revista posibilele miscari ale lui Putin, dar jurnalistul crediteaza ipoteza agitarii preventive a diverselor separatisme in Ucraina, fara a duce lucrurile pana la capat. Nici chiar Rusiei nu-i convine sa se vada izolata pe scena internationala.

Ioana Ene-Dogioiu consemneaza tot la Ziare.com un interviu cu analistul politic american Nino Saviano, fost consilier al presedintelui american Bill Clinton. Saviano spune ca scena politica din România este „haotica si fluida”, totul e „breaking news”.

Ruptura dintre politicieni si electorat este profunda, iar implicarea politica a romanilor - foarte jos. La randul lor, partidele politice nu tin sa-si cunoasca alegatorii, sa le inteleaga problemele, nici macar nu se străduiesc sa le sporeasca numarul convingandu-i prin proiecte politice.

Pur si simplu se multumesc sa actioneze in bazinul electoral confortabil de aproximativ 20%, stiind ca, in preajma alegerilor, cu un anumit tip de discurs si prin masuri indelung rodate, pot racola rapid de la celelalte formatiuni politice diferenta necesara. Nu definitiv, ci numai cat sa obtina un scor bun in aegeri. „Lipseste leadership-ul, mai spune Nino Saviano. Sistemul este divizat, chiar antagonizat.

E momentul pentru un nou tip de leadership, care sa se adreseze nu doar minoritatii consumatoare de stiri politice si minoritatii care voteaza, ci intregului electorat”.

Analistul politic crede ca electoratul din România este acum pregatit pentru o schimbare de stil politic. Intrebat de Ioana Ene Dogioiu daca modelul promovat de presedintele Traian Basescu este cel care ar trebui sa se schimbe, consultantul american confirma, in termeni eleganti. Se impune, spune el, „o schimbare a discursului politic. Este prea otravit, prea negativ, prea antagonizant, si efectul pe termen lung este indepartarea electoratului”. Cei 60% nehotarati, cati indica in acest moment sondajele, „pot fi cheia viitoarelor alegeri”.

Podcast Politigraf

XS
SM
MD
LG