Linkuri accesibilitate

Ucraina e prea importantă pentru Vladimir Putin ca să-și permită să o piardă


În 2012...

De când și-a câștigat independența în 1991, Ucraina a pendulat mereu între Occident și o Rusie dornică să-și mențină sfera de influență în fostul spațiu sovietic.În vreme ce mulțimile de ucraineni se plimbau prin palatul președintelui debarcat Viktor Ianukovici, mulți speculau că zilele influenței rusești în Ucraina sunt numărate. Corespondentul Europei Libere, Robert Coalson, evaluează repercusiunile geopolitice globale ale tulburărilor din Ucraina.

De fiecare dată când în Ucraina se mai răstoarnă o statuie a lui Lenin,
O statuie a lui Lenin distrusă în localitatea Zuia din Crimeea
O statuie a lui Lenin distrusă în localitatea Zuia din Crimeea
devine și mai tentant să crezi că președintele rus Vladimir Putin a „pierdut” cumva Ucraina.

În timpul unei călătorii în Mexic, la 19 februarie, președintele Statelor Unite, Barack Obama, a încercat să evite limbajul războiului rece:
„Noi nu vedem situația ca pe o tablă de șah din vremea războiului rece pe care am fi în competiție cu Rusia. Obiectivul nostru este să ne asigurăm că poporul ucrainean va lua singur decizii privind propriul viitor.”

Dar realitățile geopolitice dure prezintă o altă situație. De când și-a câștigat independența în 1991, Ucraina a pendulat mereu între Occidentul atrăgător și o Rusie dornică să-și mențină sfera de influență în fostul spațiu sovietic.

Leonid Kravciuk a fost primul președinte al Ucrainei post-sovietice.
„Înțelegând că fără Ucraina nu va fi capabilă să-și ocupe locul în arena europeană și nici să creeze o nouă structură puternică, în stare să contrabalanseze Statele Unite și alții, Moscova a luat decizia strategică să mețină Ucraina în îmbrățișarea ei”.

Fostul ambasador american la Kiev, Steven Pifer, are o opinie asemănătoare: „Problema este că în această chestiune rușii au motivație foarte puternică. E o chestiune foarte importantă pentru președintele rus Vladimir Putin. El vrea să edifice o sferă de influență în spațiul post-sovietic, mai ales prin Uniunea Vamală. Dacă Ucraina se mișcă spre UE, în sfera rusească apare o mare gaură. Pentru Putin chestiunea este importantă și pe planul politicii interne: a readuce aproape Ucraina este o idee populară în Rusia, a pierde Ucraina ar fi o evoluție nepopulară printre ruși.”

Ar fi mai mult decât o pierdere de popularitate, crede Andrew Wilson, autorul unei cărți despre Revoluția Oranj, care a scris în ziarul Independent că „o democrație reală în Ucraina ar fi o amenințare esențială pentru sistemul construit de Putin din 2000”.

Analiștii sunt de acord că probabilitatea unei intervenții militare rusești în
Rusia pare gata să promoveze așa-numita „federalizare” a Ucrainei, o tactică prin care ar putea frâna integrarea europeană a țării...
Ucraina este mică, în ciuda chemărilor periodice ale unor rusofoni de a fi trimiși la fața locului „pacificatori” ruși. O asemenea intervenție ar pentru Moscova mult mai costisitoare decât cea din Georgia, din 2008.

În schimb Rusia pare gata să promoveze așa-numita „federalizare” a Ucrainei, o tactică prin care ar putea frâna integrarea europeană a țării, făurindu-și legături economice și politice speciale cu zonele autonome din sud-estul țării.

În același timp economia Ucrainei este pe marginea prăpastiei. Guvernul a cerut 35 de miliarde de dolari în ajutoare imediate și o conferință a donatorilor. Mijloacele de presiune prin comerț și energie dau Moscovei ocazia de a provoca, dacă va dori, noi nemulțumiri sociale în Ucraina și noi tulburări politice.

Analistul politic Andrew Wilson
Analistul politic Andrew Wilson
Cum a scris Andrew Wilson în analiza lui din Independent, „noua conducere ucraineană va avea parte de cea mai scurtă lună de miere, după care Rusia va folosi toate mijloacele de care dispune ca să-i asigure eșecul”.

Autoritățile ruse au exprimat deja dubii serioase față de legitimitatea noilor structuri și tergiversează acordarea unei noi tranșe de împrumut. Iar marți o agenție rusească de protecție a consumatorului a anunțat că va interzice importul unor produse alimentare ucrainene de teamă că standardele de calitate ar fi fost afectate de tulburările politice.

Oscilarea între Occident și Orient a fost dureroasă și dăunătoare Ucrainei încă de la cucerirea independenței, a scris într-un articol din „Foreign Policy” Samuel Charap, un expert în probleme rusești de la Washington. El crede că tocmai pendularea Ucrainei a permis perpetuarea la Kiev a unor regimuri parazitare, care s-au eschivat mereu de la reforme.

În opinia lui Charap, o soluție pe termen lung pentru Ucraina nu poate fi găsită decât împreună de Occident și Rusia. „Nu va fi ușor deloc - a scris expertul – dar alternativa este o criză ucraineană fără sfârșit”.
XS
SM
MD
LG