Linkuri accesibilitate

Urmatorul pas în raporturile bilaterale ar putea fi numirea unui nou ambasador american la Moscova.Cum influenteaza criza politica din Ucraina raporturile ruso-americane? Corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.

Intr-un articol publicat in New York Times, Peter Baker arata ca inainte de criza ucrainiana, administratia Obama incerca sa reaseze pe temelii mai solide raporturile ruso-americane, fiind chiar posibil un summit cu Vladimir Putin, in vara. Apoi s-au declansat evolutiile in Ucraina. Dar antreneaza acestea un nou blocaj?

Vinerea trecuta Obama si Putin au stat de vorba la telefon timp ce circa o ora despre Ucraina, dar si alte teme controversate cum sint Siria si Iranul. Oficialitati americane au caracterizat dialogul drept surprinzator de productiv, „un semnal important.” Dar raporturile ruso-americane au un nivel de volatilitate fara precedent, de la prabusirea Uniunii Sovietice.

Acum ca Jocurile Olimpice s-au incheiat anumiti analisti se tem ca Putin ar putea sa devina mai dur cu opozitia din tara sa. Si daca situatia din Ucraina se inrautateste, Putin si Obama s-ar putea afla din nou pe pozitii opuse. Damon Wilson, vice-presedinte la Atlantic Council crede ca desi in Statele Unite, Rusia nu mai este vazuta ca inamicul numarul unu, perceptia regimului de la Moscova este diferita.

Putin vede in implicarea americana in Ucraina dovada ca perceptia sa se adevereste. In ultimele citeva luni, vice-presedintele Biden a vorbit de noua ori, la telefon, cu presedintele Ianukovitci, ultima dintre convorbiri, de o ora, in timp ce regimul ucrainean de la acea vreme negocia cu opozitia. Oficialitatile americane - scrie Peter Baker - insista ca incercau sa apere interesele poporului ucrainean. Dar Kremlinul acuza Occidentul de amestec in treburile interne ale Ucrainei.

Urmatorul pas in raporturile bilaterale ar putea fi numirea unui nou ambasador american la Moscova. Angela Stent de la Universitatea Georgetown crede ca administratia Obama nu doreste deteriorarea relatiilor cu Rusia si mai mult. Dar - spune analista citata de New York Times - Obama are de hotarit daca dupa esecul resetarii merita acum sa mai intreprinda ceva in cei doi ani si jumatate pe care-i mai are la Casa Alba.

In iunie, Rusia va gazdui la Soci, summitul G8, unde ar putea avea loc o intilnire Obama-Putin. Doar ca Barack Obama nu este interesat intr-o intilnire la care sa fie reluate dezacordurile. Se incearca gasirea unor zone de intelegere. Una dintre acestea ar putea fi un acord comercial. Multi experti nu vad progrese posibile nici in aceasta directie si cred ca e posibil ca cele doua conduceri sa caute o oaza de speranta, cind celelalte usi se inchid una cite una.
XS
SM
MD
LG