Linkuri accesibilitate

Care trebuie să fie şi care sunt priorităţile opoziţiei extraparlamentare în acest an electoral?


Dezbatere IPN la Chișinău.



Care trebuie să fie şi care sunt priorităţile opoziţiei extraparlamentare în acest an electoral? Şi cât de realist este ca după viitoarele alegeri Parlamentul moldovean să arate altfel, adică cu noi forţe politice? o dezbatere pe aceasta tema a fost găzduită de agenţia de presă IPN la care a fost prezentă şi corespondenta noastră Alla Ceapai.


În opinia editorialistului Nicolae Negru alegerile parlamentare care ar urma să aibă loc la sfârşitul acestui an pot fi echivalate cu un referendum, la care alegătorii prin votul acordat partidelor ar urma să decidă indirect încotro să meargă Moldova: cu Estul sau cu Vestul. Deşi cele mai recente sondaje de opinie sugerează că viitorul Parlament va arată ca cel actual, adică cu aceleași forţe politice, Nicolae Negru nu exclude posibilitatea accederii şi altor partide:

„Alegerile viitoare de fapt vor trebui să confirme acel referendum din 2010 (n.r. alegeri parlamentare). Atunci s-a dat lupta pentru integrarea europeană şi neintegrarea europeană. Sub lozinca de integrare europeană au mers partidele Alianţei la alegeri, iar oponenţii lor, comuniştii, nu erau pentru integrarea europeană. Şi aici partidele de la guvernare au o problemă. Mulţi dezamăgiţi de modul în care s-au comportat, de cum au guvernat. De aici apar, în anumite circumstanţe, nişte şanse pentru alte forţe politice, pentru politicieni noi.”

La dezbaterea găzduită de agenţia de presă IPN au participat şi reprezentanţi ai mai multor partide extraparlamentare - Partidul Acţiunea Democratică, Partidul Popular, Partidul Verde Ecologist, cel al socialiștilor şi Mişcarea Populară Antimafie. Aceştia s-au plâns întâi de toate că ar fi marginalizaţi, întrucât presa nu le reflectă activitate, prin urmare mesajele partidelor pe care le reprezintă nu ajung la cetăţeni. Membrul biroului permanent al Partidului Popular Mihail Camerzan:

„La noi s-a creat o situaţie că având programe foarte bune, priorităţi extraordinare nu ai acces la televiziune, la mass-media. ne mai vorbind că sunt sate în care nu ţi se dă voie să faci întâlnire cu alegătorii într-un local public.”

Fără a-şi detalia prea mult ofertele electorale, reprezentanţii partidelor extraparlamentare şi-au enumerat doar câteva dintre priorităţi, unele foarte populiste, cum le-a calificat editorialistul Nicolae Negru, de exemplu, salarii şi pensii mai mari sau relansarea economiei şi agriculturii la sate. În capul listei de priorităţi aceste partide, cu excepţia socialiştilor, au menţionat continuarea apropierii Republicii Moldova de UE. Socialistul Valerii Găgăuz a insistat asupra necesităţii unui plebiscit naţional la care cetăţenii să decidă vectorul politicii externe al Moldovei:

„Societatea noastră este neomogenă şi să declari că vectorul de dezvoltare trebuie să fie UE sau Uniunea Vamală este hazardat. Vedem ce se întâmplă în Ucraina din motivul că există diferenţă între încotro merge puterea, guvernarea şi încotro vrea poporul. Ştim că în societatea moldovenească nu este o opinie unică referitor la vectorul extern. Pentru a păstra unitatea statului înainte de a alege vectorul de dezvoltare trebuie consultat poporul.”

Reprezentanţii partidelor extraparlamentare susţin că priorităţile lor sunt diametral opuse cu cele ale actualei guvernări, pe care fireşte au acuzat-o în repetate rânduri de corupţie, de promovarea intereselor personale şi de oligarhizare. La fel de diametral opuse sunt şi priorităţile fiecărui din aceste partide, verzii optând în special pentru înverzirea Moldovei şi probleme ecologiste, Mişcarea Antimafie pentru demafiotizare şi neadmiterea revenirii comuniştilor la putere, socialiştii pentru un model economic socialist, iar popularii pentru relansarea economiei la sate.

Ideea care i-a unit oarecum este că nu au nici o şansă să acceadă la putere dacă nu vor depune eforturi conjugate şi dacă opoziţia extraparlamentară nu va da dovadă de solidaritate şi de unitate.
XS
SM
MD
LG