Linkuri accesibilitate

Răsturnarea regimului Ianukovici la Kiev reprezintă un semnal și pentru R. Moldova


Romania - press newsstand, Mar2009

S-ar putea diviza Ucraina? (Ziare.com)

”Transnistria declanşează procesul împotriva directorului Liceului românesc Lucian Blaga din Tiraspol”, noteaza editia electronica a ziarului „România liberă”. Stirea informeaza despre primirea de catre profesorul Ion Iovcev a deciziei de trimitere in judecata. In variantă bilingva, romana si rusa, ca raspuns la refuzul dascalului de a depune marturie in limba rusa, in timpul anchetei. „România liberă” transcrie si frazele prin care Iovcev admite ca a luat cunostinta de invinuirea de "încălcare administrativă de lege”, pe care o respinge. Daca asa-zisa instanta judecatoreasca din regiunea separatista il va gasi totusi vinovat, profesorul ar putea primi o amenda de circa 37.000 de euro, explica ziarul de la Bucuresti.

Rasturnarea regimului Ianukovici la Kiev reprezinta un semnal si pentru Republica Moldova, in care revolutia e in curs, doar ca fara varsare de sange, scrie Romeo Crîsmaru in „Evenimentul zilei”. In opinia lui, moldovenii ar trebui sa traga invatamintele necesare din experienta dureroasa a Ucrainei, iar acest lucru ar putea fi dovedit chiar in acest an, la recensamant, unde ar trebui sa se declare ceea ce sunt de fapt: români.

Majoritatea comentariilor despre Ucraina inregistreaza victoria complicata a protestatarilor. Horia Blidaru indeamna insa, in „Adevărul”, la o analiza la rece. Trebuie retinut, de pilda, ca eliberarea Iuliei Timosenko, a acestei ”oportuniste uzate”, cum o numeste, nu a fost o revendicare a protestatarilor. Ca, de asemenea, Rada de la Kiev, care acum a votat pentru judecarea lui Ianukovici, este tot cea care, in urma cu putin timp, vota masurile de represiune ale lui Ianukovici. Horia Blidaru crede ca Ucraina este, de fapt, ”prizoniera Rusiei” si ca numai o conferinta internationala care sa discute viitorul acestei tari i-ar mai da o sansa, cu conditia ca Vladimir Putin sa fie convins sa se aseze la masa tratativelor.

Intr-un articol aparut pe site-ul Ziare.com, Victor Pitigoi se intreaba daca Ucraina chiar s-ar putea diviza. In fond, Rusia s-a mai multumit si alta data cu jumatate de victorie - vezi divizarea Germaniei, a Coreii, a Vietnamului. De aceasta data insa, arata comentatorul, e foarte complicat. In tara vecina, nu este in joc un razboi pentru putere sau pentru teritorii, asa cum pare, ci un razboi pentru reimpartirea pietei gazelor. Fata in fata sunt, de fapt, Gazprom si restul lumii.

O privire ceva mai increzatoare are Sever Voinescu, preocupat in „Evenimentului zilei” de ceea ce ar trebui sa stie Ucraina la acest nou inceput: ca perioada de preaderare la Uniunea Europeana e cea mai buna, cea mai propice pentru reforme. Experienta României a aratat ca statul candidat face in acest interval „efortul istoric de a atinge standardele Uniunii. Odată intrat motoarele se reduc, ipocrizia renaşte ca lene, politicianismul proliferează, ba apar şi momentele de ţîfnă”.

Podcast Politigraf

XS
SM
MD
LG