Linkuri accesibilitate

Ucraina - o miză majoră în relațiile ruso-americane


Demonstrație la Simferopol, în Ucraina, în fața statuii lui Lenin
Demonstrație la Simferopol, în Ucraina, în fața statuii lui Lenin

Experții cred că Vladimir Putin nu va opta pentru dezintegrarea Ucrainei.



Revolutia ucrainiana pare sa fi reusit. Dar greul de-abia acum incepe. Despre miza acestei confruntari pentru Kremlin si indirect pentru Statele Unite, o relatare corespondentului Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.

Asa cum s-a intimplat mai demult la Bucuresti, mai de curind la Cairo, intre timp la Bishkek, de exemplu, populatia revoltata traieste acum clipe de euforie la Kiev si in alte parti ale Ucrainei. Istoria recenta si tarile mentionate in care actuala optiune politica este intre rau si mai rau ofera ratiuni de cinism, dar, pe de alta parte exista si exemple mai fericite, citeva in centrul Europei, altul in Georgia, chiar daca si acestea au limite.

In Ucraina insa situatia e mai complicata si miza e mai mare, iar cauza este Rusia. Cind protestele au inceput in noiembrie, intr-o prima faza Moscova a cistigat, reusind sa-l convinga pe presedintele Ianukovici sa opteze pentru Uniunea Eurasiatica, in dauna Uniunii Europene. Acum insa „maidanul” de la Kiev a reusit sa intoarca acel rezultat si, la Moscova, lui Vladimir Putin nu poate sa-i placa ce s-a intimplat, fie si pentru ca creaza un precedent periculos care ar putea fi emulat in Rusia.

Putin are mijloace economice sa incerce sa compromita un regim democratic la Kiev. Rezervele Ucrainei sint epuizate si ce mai ramasese a fost jefuit. Valuta e in scadere, datoriile enorme. Rusia a promis Ucrainei in decembrie 15 miliarde de dolari, un program de salvare esalonat, timp relativ indelungat si menit sa ajute regimul pro-Moscova sa supravietuiasca.

O noua conducere la Kiev nu va avea insa obiective compatibile cu cele ale Moscovei, cel putin teoretic. Occidentul va trebui acum sa ajute noul regim, daca acesta se va dovedi onest si bine intentionat. Dar, chiar si asa, urmeaza ani grei pentru Ucraina. Vor plati mai mult pentru gazul rusesc, care se va intrerupe demonstrativ din cind in cind. Tot din cind in cind, alimentele ucrainene vor fi declarate periculoasa si interzise in Rusia. Lucratori ucraineni, multi angajati sa construiasca complexul de la Soci, vor fi trimisi acasa sa ingroase rindurile somerilor.

Expertii cred ca Putin nu va opta pentru dezintegrarea Ucrainei pentru ca stie mai bine decit oricine ca jocurile strategice se fac pe termen lung. El va prefera sa recorupa sistemul, sa-i faca pe oameni sa-si piarda increderea in noii lideri si sa alimenteze nationalismul agresiv si huliganic in estul tarii, dominat de rusi.

Acolo, in est, elemente ale fostului regim vor incerca sa se regrupeze cu sprijin de la Moscova. Miza este - ca in tari mentionate la inceput - in ce masura actuallii revolutionari de buna credinta se vor mentine activi si vor avea influenta si daca noile autoritati vor fi profund reformatoare sau nu. Asta pentru ca Putin si fostul regim stiu – ca si-n alte parti – sa manipuleze politicieni slabi, compromisi, vinduti si corupti, dar nu pot face mare lucru daca spiritul si oamenii revolutiei ramin activi si influenti in Ucraina.
XS
SM
MD
LG