Linkuri accesibilitate

A fost demiterea lui Ianukovici constituțională?


Protestatari și jurnaliști în fața sediului administrației prezidențiale de la Kiev, 22 februarie 2014.
Protestatari și jurnaliști în fața sediului administrației prezidențiale de la Kiev, 22 februarie 2014.

O dilemă care ar putea îngreuna mult activitatea viitorului guvern de unitate națională.




Sambata, Parlamentul ucrainean a votat, fara multe dezbateri, o serie de schimbari importante la conducerea tarii, incepand desigur cu demiterea presedintelui Victor Ianukovici, care pentru moment pare sa fi „disparut” undeva, in estul tarii.

Dar votul nu va opri Partidul Regiunilor condus de Ianukovici sa conteste legalitatea deciziei.

Inca inainte de votul din Rada de stat, Ianukovici facuse mai multe „mutari”, care par sa indice ca nu mai credea ca ar putea ramine la conducerea tarii, nici macar pina pe 25 mai, cind ar urma sa aibe loc alegerile prezidentiale anticipate. Si-a abandonat biroul de la Kiev si a inregistrat un discurs de demisie. Care nu a fost insa transmis, pentru ca odata ajuns la Harkov, Ianukovici pare sa se fi razgandit. A denuntat demiterea sa de catre Parlament drept ilegală si a declarat: „Nu demisionez, sunt presedintele ales legal”.

Sambata, in Rada de Stat, 328 de deputati din totalul de 450 au votat pentru demiterea presedintelui, O zi mai tarziu, noul speaker al parlamentului, Alexander Turcinov, a fost desemnat presedinte interimar.

Numai ca potrivit acordului dintre presedinte si opozitie, mediat de troika ministrilor de externe din Uniunea Europeana vineri, Ianukovici urma sa semneze ordinul privind revenirea la Constitutia din 2004.

Este Constitutia in baza careia fusese ales in 2010, dar in acelasi an, s-a revenit la Constitutia din 1996, care da mai multa putere presedintelui. Ianukovici nu a semnat revenirea la Constitutia din 2004, ceea ce creaza o dilema constitutională, care ar putea ingreuna mult activitatea viitorului guvern de unitate nationala.

Atit Constitutia din 2004 cit si cea din 1996 au acelasi articol privind demiterea presedintelui: acesta precizeaza ca seful statului poate fi demis daca se face vinovat de „crime sau tradare”.

Dar o decizie de inlaturare a presedintelui trebuie analizata de Curtea Cosntitutionala si are nevoie de votul a trei patrimi din deputati, adica 338. Cu 10 mai multi decit au votat sambata. Ceea ce lasa loc pentru dispute.

Mai mult, deputatii pro-Ianukovici pot argumenta ca in baza Constitutiei din 1996, care mai este in vigoare, premierul in functie, Serghei Arbuzov, ar fi trebuit sa preia prerogativele prezidentiale.

Constitutia din 2004 spune ca aceste prerogative revin speakerului Parlamentului, cind presedintele este indepartat.

Pentru moment, reprezentantii Uniunii Europene par inclinati sa accepte deciziile rapide luate in ultimele zile de Parlamentul ucrainean.

Ministrul de externe polonez, Radoslaw Sikorski, unul din mediatorii acordului de vineri de la Kiev, scria pe Twitter ca ce s-a intimplat in Rada nu este o lovitura de stat si ca Turcinov a fost ales legal in functia de speaker al Parlamentului.
  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG