Linkuri accesibilitate

Galerie foto cu suflete moarte


Am avut brusc o revelaţie, văzînd fotografia unui scriitor decedat nu foarte mult timp în urmă...



Deunăzi, urcam scara în Casa Scriitorilor şi, la un moment dat, am avut impresia că cineva mă pironeşte cu privirea. M-am oprit şi m-am uitat de jur împrejur. Nu era nimeni. Şi totuşi parcă mă mînca cineva din ochi. Uitîndu-mă din nou în jurul meu, îmi căzu privirea pe peretele palierului înghiţit de obscuritate.

Pe peretele acela atîrnau o sumedenie de portrete ale scriitorilor decedaţi. Era o impresionantă galerie foto cu colegi de breaslă plecaţi din lumea aceasta. Un tutti frutti cu proletcultişti, sămănătorişti, textualişti şi avangardişti. Cel care le-a atîrnat acolo fotografiile înrămate era pesemne convins că în faţa morţii curentele şi ideologiile nu mai contează.

Am avut brusc o revelaţie, văzînd fotografia unui scriitor decedat nu foarte mult timp în urmă. Mi-am amintit că pe acelaşi palier, cînd galeria cu scriitori morţi era mai mică, el îmi spusese în treacăt că nu ar vrea să facă parte vreodată din această „echipă”. Ei bine, acum fotografia lui înrămată atîrna pe perete, alături de fotografiile unor foşti rivali.

Mă uitam la fotografiile scriitorilor morţi şi mi-am dat seama că ori de cîte ori trec pe lîngă ele nu mă simt în apele mele. Ceva mă deranjează, mă face să simt o strîngere de inimă şi să-mi iuţesc pasul. De această dată am zăbovit şi am reflectat niţel. Trei rînduri de fotografii astupaseră partea de sus a peretelui. Al patrulea rînd conţinea doar cîteva poze. E de prespus că peste o vreme şi acesta din urmă le va egala pe primele trei. O întrebare sinistră îmi trecu prin minte: fotografia mea oare în ce rînd va atîrna? Şi ce vor face conducătorii Uniunii cînd întreg peretele va fi astupat?

Fac acum o declaraţie pentru posteritate, pentru viitorii conducători ai Uniunii Scriitorilor. Aşadar, nu vreau, nu doresc ca fotografia mea să atîrne acolo după ce voi muri! Spun asta cu deplină convingere! Prefer să mi se prăfuiască fotografiile mai curînd într-un album de familie…
XS
SM
MD
LG