Linkuri accesibilitate

Impactul actual al unui protest inspirat de Radio Europa Liberă în România ceaușistă


Europa Liberă, Mugur Călinescu și „Tipografic Majuscul”.



Ediția de astăzi a emisiunii Punct și de la capăt este dedicată unui protest din perioada comunistă a României inspirat de postul de Radio Europa Liberă.

În 1981, elevul Mugur Calinescu de la Liceul A.T. Laurian din Botoșani a protestat public în piața orașului scriind îndemnuri și mesaje mobilizatoare pe clădiri:

„Cetățeni! Trebuie să fim conștienți de rolul nostru în societate și să spunem un nu hotărît stărilor de lucruri ce se conturează la noi!”

Anchetat de Securitatea ceaușistă, Mugur Călinescu a declarat că a scris aceste mesaje după ce a ascultat emisiunile Europei Libere.

Dosarul de securitate al lui Mugur Călinescu a fost pus în scenă de Gianina Cărbunariu la Teatrul Odeon din București sub numele de „Tipografic Majuscul”.

Radio Europa Liberă a dedicat un proiect multimedia online special acestui caz și vă invită să-l accesați dînd click pe aceste rînduri.
  • 16x9 Image

    Lucian Ştefănescu

    Lucian ȘTEFĂNESCU (născut la Cluj în 1959), ziarist, corespondent la Biroul RFE/RL de la București (din 1991) și apoi redactor în Serviciul românesc al Europei Libere de la Praga.

XS
SM
MD
LG