Linkuri accesibilitate

Iulia Timoșenko le-a cerut protestatarilor de la Kiev să nu părăsească Euromaidanul


Casa Albă și aliații europeni își exprimă sprijinul pentru o soluție democratică a crizei din Ucraina.



Iulia Timoșenko, fostul premier al Ucrainei, eliberată sîmbătă din spitalul penitenciarului de la Harkov, s-a adresat zecilor de mii de persoane adunate la Kiev, în Piața Independenței și a cerut pedepsirea tuturor celor responsabili pentru uciderea manifestanților.

Timoșenko le-a cerut, de asemenea, protestatarilor să nu părăsească Piața Independenței pîna ce nu are loc o schimbare reală: „Voi trebuie sa terminati aceasta revolutie, pina atunci nimeni nu are dreptul sa plece..., numai voi puteti elimina „cancerul" din această țară". Iulia Timoșenko a scandat, impreuna cu oamenii adunati în Piata, „Eroii sunt mereu cu noi" - referire la victimele din ultimele zile ale protestelor.

Omagiul adus de Iulia Timoșenko victimelor Pieții Independenței
Omagiul adus de Iulia Timoșenko victimelor Pieții Independenței
Iulia Timoșenko a salutat faptul ca protestatarii nu au parasit baricadele dupa ce liderii opozitiei au semnat vineri un acord cu președintele Ianukovici, mediat de ministrii de externe din Germania, Polonia si Franta.

Dupa evenimentele rapide de sîmbătă, mai ales din Parlamentul ucrainean, care l-a demis pe presedintele Victor Ianukovici, din acordul de vineri nu a mai ramas aproape nimic in vigoare.

Iulia Timoșenko i-a indemnat pe manifestantii de pe Maidan sa nu accepte nici un politician care nu le asculta toate cererile. Si a declarat ca vrea sa
Iulia Timoșenko adresîndu-se mulțimii din Piața Independenței
Iulia Timoșenko adresîndu-se mulțimii din Piața Independenței
fie garantul lor, in lumea politicienilor, in care multe lucruri sunt pervertite.
Ea a pledat, totodată, pentru mentinerea unitatii Ucrainei, fara de care tara si-ar pierde credibilitatea pe scena internationala

După ce a fost eliberată din închisoare, Iulia Timoșonko și-a anunțat intenția de a a candida in alegerile prezidentiale anticipate din 25 mai.

Într-o declarație dată în cursul serii, la Washington, Casa Albă a salutat eliberarea din închisoare a fostei prim ministru Iulia Timoșenko. În declarație se apreciază că evenimentele derulate în cursul zilei de sîmbătă ar putea contribui „la o de-escaladare a violenței, la o schimbare constituțională, [desemnarea] unui guvern de coalițe și alegeri anticipate”.
Statele Unite vor conlucra cu aliații lor și cu Rusia pentru a sprijini „o Ucraină puternică, prosperă, unită și democratică”.

De la Moscova, evenimentele de sîmbătă fuseseră calificate anterior ca o preluare a controlului asupra Kiveului de către „grupări extremiste ilegale”, în „complicitate cu liderii opoziției”. Ministerul rus de externe a anunțat că un mesaj în acest sens al ministrului Serghei Lavrov i-a fost transmis secretarului de stat american John Kerry.

Aceeași declarație afirmă că Lavrov le-a cerut omologilor săi, francez, german și polonez, să-și exercite influența asupra opoziției, pentru „limitarea acțiunilor huliganilor”.

Între timp, ministrul de externe al Germaniei, Frank-Walter Steinmeier, a făcut apel la guvernul ucrainean și la opoziție „pentru a începe să clădească o relație de încredere”, prioritatea fiind în prezent desfășurarea de convorbiri între cele două părți pentru formarea unui guvern stabil, acceptabil pentru toate părțile.

Ministrul de externe al Franței, Laurent Fabius, a cerut ambelor părți să „se rețină de la violență”, în timp ce omologul său polonez, Radoslav Sikorski a postat pe Tweeter un mesaj negînd afirmațiile că evenimentele de la Kiev ar echivala cu o lovitură de stat.

Ministrul de externe britanic William Hague a spus că este în contact strîns cu partenerii din Uniunea Europeană, în legătură cu „evenimentele extraordinare” din Ucraina. În declarația sa de presă se spune: „vom conlucra strîns cu partenerii noștri din UE, pentru a sprijini un nou guvern în Ucraina atunci cînd va fi format”. Într-un mesaj trimis via Tweeter, Hague a mai spus că a căzut de acord cu omologul său german să facă presiuni pentru acordarea de către Fondul Monetar Internațional a unui pachet financiar de ajutoare pentru Ucraina profund îndatorată.
  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG