Linkuri accesibilitate

Iulia Timoșenko a fost eliberată din spitalul penitenciarului de la Harkov și a sosit la Kiev


Serviciul ucrainean al Europei Libere relatează că fosta șefă a guvernului Ucrainei, Iulia Timoșenko, a fost eliberată din spitalul penitenciarului de la Harkov. În timpul zilei, Parlamentul de la Kiev a votat cu majoritate de voturi eliberarea din închisoare a lui Timoșenko. 322 de deputați au votat în favoarea unei rezoluții în acest sens. Agențiile de presă, între care Interfax, anunță că fostul prim ministru a sosit la Kiev și că s-ar îndrepta spre Euromaidan.

Ceva mai devreme, deputații au numit doi aliați ai Iuliei Timoșenko, Arseni Avakov și Olkesandr Trucinov, în funcția de ministru interimar de interne, respectiv de președinte al Parlamentului.

Iulia Timoșenko ispășea o pedeapsă de șapte ani în închisoare pentru abuz de putere când a semnat un acord energetic cu Rusia despre care s-a spus că a fost în dezavantajul Ucrainei. Ea a negat tot timpul acuzația, spunînd că procesul este unul politic pus la cale de președintele Viktor Ianukovici.

Uniunea Europeană a făcut din eliberarea Iuliei Timoșenko una din condițiile pentru semnarea Acordului de Asociere cu Ucraina, acord respins în cele din urmă de Ianukovici în noiembrie anul trecut, ceea ce a generat protestele care au dus la criza actuală.
XS
SM
MD
LG