Linkuri accesibilitate

Parlamentul ucrainean l-a demis pe președintele Victor Ianukovici


Președintele Vikor Ianukovici vorbind televiziunii UBR din Harkov, 22. februarie 2014.

Ianukovici a declarat că ce se întîmplă la Kiev este o lovitură de statParlamentul ucrainean a mai decis ca alegerile prezidentiale anticipate sa fie organizate pe 24 mai, asa cum propusese mai devreme unul din liderii opoziției, fostul boxer Vitali Kliciko. Ianukovici se află în estul tarii, la Harkov, unde a declarat ca ceea ce se intimpla la Kiev este o lovitura de stat si ca ultimele decizii ale parlamentului sînt ilegale. Mai mult, a reafirmat ca este presedintele legitim ales al tarii si nu va demisiona.

Rada de Stat a votat sâmbătă o serie de schimbari majore: numirea unui nou ministru de interne si a unui nou presedinte al Parlamentului, dar si eliberarea din inchisoare a fostului premier Iulia Timoșenko, condamnata la șapte ani inchisoare pentru evaziune fiscală si delapidare de fonduri.

Opozitia, prezenta in Parlament, a afirmat in repetate randuri ca puterea se afla acum in legislativ, in Rada de Stat, și a lansat din nou un apel la mentinerea unitatii tarii.

Se pare ca si la Harkov, unde are loc reuniunea gruparilor loiale presedintelui Ianukovici, s-a vorbit despre evitarea unei eventuale sciziuni intre estul rusofon si vestul pro-occidental. Este in tot cazul ce comunica prin Twitter reprezentatul Rusiei la reuniune, vicepresedintele Dumei de stat, Alexei Puşkov.

Ministerul de interne a postat pe pagina sa de internet o declaraţie în care îşi afirmă loialitatea faţă de poporul ucrainean.
XS
SM
MD
LG