Linkuri accesibilitate

Președintele ucrainean Viktor Ianukovici a anunțat că refuză să demisioneze


Activiști Maidan stau de pază în fața Parlamentului de la Kiev, 22 februarie 2014.
Activiști Maidan stau de pază în fața Parlamentului de la Kiev, 22 februarie 2014.

Opoziția controlează acum capitala și parlamentul.


Președintele Viktor Ianukovici a descris evenimentele din Ucraina drept „vandalism, banditism, și lovitură de stat”, adăugînd că nu are de gînd să demisioneze.

Ianukovici a făcut aceeste remarci într-un interviu preînregistrat difuzat sîmbătă de televiziunea UBR din orașul Harkov, din estul Ucrainei.

El a mai spus că este președinte ales legitim și că nu va părăsi Ucraina.

„Îi persecută [n.red.: pe oficialitățile care-i sînt loiale] în casele lor, la locurile lor de muncă, pe străzi. Fac totul ca să previn o vărsare de sânge împotriva oamenilor care-mi sînt apropiați.”

Președintele ucrainean a mai spus că toate deciziile luate de parlament sînt ilegale. El a adăugat că Volodimir Ribak a fost bătut după ce a demisionat din funcția de speaker al Radei și primeșe îngrijir medicale la Donețk

Opoziția controlează acum capitala și Parlamentul. Protestarii au intrat în sediul președinției de la Kiev și în alte clădiri administrative de fără să întîmpine rezistență.

În ciuda acordului semnat vineri de Ianukovici și liderii opoziției, majoritatea demonstranților anti-guvernamentali îi cer demisia.

Sîmbătă Parlamentul de la Kiev a votat cu majoritate de voturi eliberarea din închisoare a fostului premier ucrainean Iulia Timoșenko. 322 de deputați au votat în favoarea unei rezoluții în acest sens.

Ceva mai devreme, deputații i-au numit pe aliații Iuliei Timoșenko, Arseni Avakov și Olkesandr Trucinov, în funcția de ministru interimar de interne, respectiv de președinte al Parlamentului.

Deputații au dat, de asemenea, un vot de neîncredere procurorului general Viktor Pșonka.

Vigilență calmă în Piața Independenței de la Kiev
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:06 0:00


Unul din liderii opoziției, Vitali Kliciko, a cerut în Parlament demiterea președintelui Viktor Ianukovici și organizarea de alegeri prezidențiale anticipate pînă cel tîrziu la 25 martie.

Între timp, oficialități din Partidul Regiunilor s-au reunit tot la Harkov. Potrivit unui purtător de cuvînt prezidențial, președintele Viktor Ianukovici ia parte și el la conferința de la Harkov.

La reuniunea de la Harkov se află şi o delegaţie de parlamentari din Rusia, condusă de vicepreşedintele Dumei de stat, Alexei Puşkov. Acesta comunica, prin Twitter, că cei reuniţi la Harkov nu vorbesc de loc despre scindarea ţării, dar pun sub semnul întrebării constituţionalitatea deciziilor luate cu rapiditate sîmbătă de Parlamentul de la Kiev.

Ministerul ucrainean de interne a postat pe pagina sa de Internet o declaraţie în care îşi afirmă loialitatea faţă de poporul ucrainean.

Manifestaţiile de protest au izbucnit la sfârşitul lunii noiembrie, când preşedintele Ianukovic a anunţat brusc că Ucraina nu mai semnează Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană. Iar la scurt timp după aceea a negociat un acord cu Moscova prin care Rusia se angaja să ofere un credit de 15 miliarde de dolari si o reducere a preţului la gaze cu o treime.
  • 16x9 Image

    Lucian Ştefănescu

    Lucian ȘTEFĂNESCU (născut la Cluj în 1959), ziarist, corespondent la Biroul RFE/RL de la București (din 1991) și apoi redactor în Serviciul românesc al Europei Libere de la Praga.

XS
SM
MD
LG