Linkuri accesibilitate

Rada de stat de la Kiev a votat eliberarea din închisoare a fostului premier ucrainean Iulia Timoșenko


La Kiev, manifestaţii au ocupat administraţia prezidenţială.




Parlamentul de la Kiev a votat cu majoritate de voturi eliberarea din închisoare a fostului premier ucrainan Iulia Timoșenko.

Se așteaptă ca Timoșenko să fie eliberată din clipă în clipă, după ce 322 de deputați au votat în favoarea unei rezoluții în acest sens. Fiica ei, Evghenia Timoșenko, a declarat agenției Reuter că a plecat la Harkov, unde este încarcerată mama sa.

Ceva mai devreme, deputații i-au numit pe aliații Iuliei Timoșenko, Arseni Avakov și Olkesandr Trucinov, în funcția de ministru interimar de interne, respectiv de președinte al Parlamentului. Deputații au dat de asemenea un vot de neîncredere procurorului general Viktor Pșonka.

Unul din liderii opoziției, Vitali Kliciko, a cerut în Parlament demiterea președintelui Viktor Ianukovici și organizarea de alegeri prezidențiale anticipate pînă cel tîrziu la 25 martie.

Între timp, oficialități din Partidul Regiunilor s-au reunit tot la Harkov. Potrivit unui purtător de cuvînt prezidențial, președintele Viktor Ianukovici ia parte și el la conferința de la Harkov. La reuniunea de la Harkov se află şi o delegaţie de parlamentari din Rusia, condusă de vice preşedintele Dumei de stat, Alexei Puşkov. Acesta comunica prin Twitter că cei reuniţi la Harkov nu vorbesc de loc despre scindarea ţării, dar pun sub semnul întrebării constituţionalitatea deciziilor luate cu rapiditate de parlamentul de la Kiev.

Ministerul ucrainean de Interne a postat pe pagina sa de internet o declaraţie în care îşi afirmă loialitatea faţă de poporul ucrainean.

În capitală pe de altă parte, manifestanţii au ocupat administraţia prezidenţială şi s-au adunat şi în faţa reşedinţei prezidenţiale de la periferia oraşului.

Manifestaţiile de protest au izbucnit la sfârşitul lunii noiembrie, când preşedintele Ianukovic a anunţat brusc că Ucraina nu mai semnează Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană. Iar la scurt timp după aceea a negociat un acord cu Moscova prin care Rusia se angaja să ofere un credit de 15 miliarde de dolari si o reducere a preţului la gaze cu o treime.
  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG