Linkuri accesibilitate

„Tinerii au o gândire critică, realistă, optimistă, numai că le trebuie experienţă care va veni cu timpul”


Jurnalul săptămânal cu Tatiana Nagnibeda-Tverdohleb



Născută la 13 august 1959, în orașul Căușeni. Absolventă a Facultății de Istorie și Științe Socio-umane, Universitatea Pedagogică „Ion Creangă”. Grad didactic superior, managerial întîi, doctorat la Institutul de Științe ale Educației. Studii de master în managementul educațional la UP „I. Creangă” și USM. Formator național la istorie, cursuri de formare profesională în Estonia, Polonia și România. Autor de manuale de istorie, teste de BAC, caiete de istorie. Actualmente este șefa Direcţiei Generale Educație, Tineret și Sport din municipiul Chișinău.

Luni

Se zice că ziua bună se vede de dimineață, iar săptămîna – după începutul ei. Desigur, sunt încă cu emoțiile activităților trecute, dedicate zilei de naștere a lui Grigore Vieru – cel care este un exemplu pentru noi în toate, în felul de a trăi.

Emoțiile sunt și din cauza ședinței tradiționale de la Primărie, deoarece vorbesc despre evenimentele din săptămîna precedentă și despre scopurile propuse spre a fi realizate din programul tensionat pentru săptămîna curentă, cu toate acestea, sunt sigură că le voi realiza pe toate.

S-a dat startul „Dialogurilor chișinăuiene”, un forum de idei pedagogice, reflectate în cele 10 activități planificate pentru întreaga săptămînă, în diferite instituții din municipiu. Inaugurarea activităților Forumului am realizat-o la 13.30, în sala de conferințe a Liceului Mihai Viteazul.

La 14.30, revenind la Direcție, am organizat cu directorii adjuncți ai acesteia o întrunire ce a vizat informarea despre cele discutate în cadrul ședinței de dimineață și ce ne propunem spre realizare, pe parcursul săptămînii curente.

La 15.00 am început audiența cetățenilor care este un pic complicată, deoarece mă strădui să mă implic și să soluționez orice problemă, indiferent de complexitatea acesteia. În mare măsură reușesc. Mai complicată a fost solicitarea de a asigura cu spațiu locativ o profesoară, deoarece DGETS nu dispune de blocuri locative. Însă, vineri, planific să organizez o comisie unde vom discuta problema, vom face propuneri de soluționare a acesteia, pentru a le prezenta Primarului General.

La 18.30 am terminat audiența, după care am lucrat cu corespondența și la 20.05 am ajuns acasă. Odihnindu-mă, urmăresc programele TV ce conțin subiecte sociale, politice, economice, culturale (nu uit că mai sunt și profesor de istorie). Mai savurez și din plăcerea de a servi un ceai, după care, spre sfîrșitul zilei, la 23.30, tot cu gîndul la cele realizate astăzi, înțeleg că ziua a trecut foarte repede.

Marți

La prima oră, prezint colegilor spre execuție corespondența DGETS pentru a fi dată în lucru și pînă la 10.00 clarific cu șefii de secții problemele discutate la audiență.

Nu s-au lăsat așteptați jurnaliștii de la postul TV Publika, cu care am stabilit un interviu pentru a discuta la capitolul înregistrării online a copiilor la grădinițe, urmărind, astfel, scopul de a transparentiza acest proces și a utiliza eficient timpul părinților. Sper că mesajul va fi recepționat pozitiv de chișinăuieni, dar am și niște dubii, din experiență mea de ani de zile.

Ședința planificată cu D., reprezentantul ORT International de la Liceul Herțli se încheie pînă la ora mesei, iar discuția a fost productivă. Dnul a propus oferta de a investi finanțe în dezvoltarea bazei material-didactice a instituției date.

Apoi, am avut o discuție neplanificată cu doi conducători de instituții: Liceul T. Bubuiog și Liceul M. de Servantes despre bugetul municipal.

Desigur, dorinţa este mai mare, dar oferta - atât cât e posibil. Şi totuşi, în ultimii ani, Consiliul Municipal Chişinău, Primăria acordă sume de până la 200 de milioane de lei instituţiilor de învăţământ, cu destinaţie specială: pentru procurarea de utilaj, material didactic, pentru statele de personal, profiluri educaţionale (sport şi arte).

După amiază, la Comisia socială am prezentat un proiect de decizie pentru Consiliul Municipal Chişinău cu privire la luarea la balanţă a unui bloc al Direcţiei Generale Educație în care, în acest moment, se află sindicatele municipale. Am trecut cu succes, au fost multe întrebări la care am avut argumente.

Înaripată de victorie, am revenit la serviciu, unde am participat la atelierul numărul 6 al „Dialogurilor chişinăuiene”, realizat de Consiliul local al tinerilor. Câte idei, câtă dorinţă de a face ceva frumos, câtă implicare şi importanţă în abordarea temei tineretului în societatea noastră! Tinerii au o gândire critică, realistă, optimistă, numai că le trebuie experienţă care va veni cu timpul. Atunci m-am gândit ce am putea să facem să-i avem pe toţi acasă, să ne bucurăm de ei în toate domeniile ţărişoarei noastre. Cine o să-i întoarcă? Noi! Cu aceste gânduri, am încheiat programul de activitate pentru această zi. Şi cu o fotografie împreună cu aceşti tineri.

Miercuri

E mijloc de săptămînă deja. Foarte repede mai trece timpul. Zboară. Mă prind la gîndul că, în copilărie, parcă trecea mai greu, dar, din lipsă de timp pentru melancolie, revin la cele planificate spre realizare.

Ca ziua să fie deplină, de dimineață, întîi de toate – corespondența, pentru a fi repartizată la colegi. Am obiceiul, cîteodată, să trec prin birouri, să salut colegii. Am verificat cum decurg lucrările de reparație în două cabinete, am discutat cu juristul DGETS despre 2 procese de judecată ce vizează soarta a 2 grădinițe, pe care încercăm să le întoarcem municipiului (în anii ’90, secolul trecut, unele grădinițe au fost date în arendă, altele în anul 2000 au întrat în fondul al unor întreprinderi) și cu acestea tot DGETS se ocupă.

La 10.00 am participat la testele oferite participanților la Concursul municipal „Pedagogul anului”, în incinta Centrului Metodic Municipal. Am avut ocazia să-i ascult pe toți candidații. Trebuie menționat faptul că anul acesta avem printre concurenți și trei pedagogi bărbați. Toți părtașii s-au prezentat foarte bine, sunt ageri, descurcăreți și demni să cîștige.

Spre finele zilei de muncă, am organizat o comisie, în cadrul acesteia, împreună cu reprezentanții unei instituții preuniversitare și șeful interimar al CMM, am discutat subiectul ce vizează atestarea unui cadru didactic. Am decis să acceptăm atestarea nu cu titlu de excepție, dar în conformitate cu regulamentul.

După aceasta a venit directorul Liceului M. Viteazul să conteste faptul că la un post de televiziune a fost relatat un caz de violență între elevii liceului. Interesant, oare asta prezintă un interes major pentru comunitatea noastră, mai ales, atunci cînd probele nu sunt verificate?


Joi

Tradițional, secretara îmi transmite toată corespondența (a fost deosebit de multă).

Discuția planificată cu reprezentanta ONG Lumos, dna Iftodi A., a fost axată pe multe probleme ce vizează realizarea eficientă a incluziunii școlare a copiilor cu deficiențe atît mintale, cît și fizice. După discuție, m-am întîlnit cu colegii din Direcție, pentru a stabili lista celor 21 de instituții în care vor fi deschise, în anul curent, centre de resurse, proiect pentru care s-a acordat deja și finanțare.

Pînă la ora mesei, am discutat și cu reprezentanții postului de televiziune CTC la subiectul axat pe alimentația elevilor în școală și anume „bufetul suedez”, proiect pilotat în municipiu din anul trecut. Este un experiment de succes, deoarece elevilor le place foarte mult faptul că au posibilitatea singuri să aleagă ce vor mînca din cîteva feluri propuse în meniu.

Cu emoțiile pozitive luate de la elevii Liceului A. Pușkin, am mers la Sindicatul Educației și Științei, unde ne-am întrunit cu Președintele Sindicatului Municipal, dna M. Sîrbu, să discutăm la subiectul legat de condițiile considerabile nocive pentru angajați și remunerarea acestora conform legislației în vigoare, semnarea unor noi contracte. Ne-am axat, de asemenea, pe faptul că foarte prost sunt remunerați educatorii în grădinițe, diriginții de clase și personalul tehnic din instituțiile de învățămînt, fapt ce duce la fluctuații mari de cadre și chiar la lipsa acestora, dar și la prestarea serviciilor necalitative.

Mai tîrziu, am mers la Primărie, la consilierul Primarului General, să clarificăm unele proiecte de decizii ce vizează autonomia instituțională a gestionării financiare și modificarea rețelei instituțiilor de învățămînt. Ceea ce ține de a doua problemă, se referă la trecerea a trei instituții de învățămînt preuniversitar în alte blocuri, lăsînd aceste edificii pentru două grădinițe și creînd, astfel, locuri pentru copii.

La ora 16.00 a început Ședința Comisiei locativ-comunale a Consiliului Municipal Chișinău unde, timp de o oră, am raportat proiectul de decizie „Cu privire la luarea la balanța DGETS a unui bloc în care se desfășoară activitatea DGETS municipală”.

Astăzi mi-am finisat activitatea la Direcție mai repede, pînă la 18.00, am examinat corespondența adunată pe parcursul zilei, după care, împreună cu soțul, am mers să ne vedem nepoții drăgălași. Desigur, asta m-a costat faptul că m-am culcat la 24.00, dar tot eram cu gîndul la lucrurile frumoase întîmplate astăzi.

Vineri

O zi de semnificaţie deosebită pentru mine - sfârşit de săptămână. Mă bucur mult că am reuşit aproape tot ce mi-am pus în gând, dar mai am un program încărcat şi astăzi. De dimineaţă am participat la şedinţa Comisiei sociale, unde am acordat ajutor material la multă lume cu diferite probleme. Mai apoi, la ora 10, a avut loc o conferinţă de totalizare la Direcţia de protecţie a drepturilor copiilor. Idei frumoase, rezultate, propuneri. Dar, desigur, mai mult contează rezultatele: atunci când vor fi mai puţine situaţii complicate pentru copii, când părinţii vor fi permanent în preajma lor şi nu vor pleca peste hotare, când, într-adevăr, ei vor fi în centrul atenţiei.

În orele după-amiezii, am avut alte trei întâlniri care au vizat diverse probleme: locativă, de amenajare a unei tabere de odihnă pentru copii şi construcţie a unei săli de sport la Liceul Mircea Eliade. În discuţie, toate s-au soldat cu succes, dar important e să se realizeze în viaţă. Colegii implicaţi în discuţie s-au arătat interesaţi de soluţionarea pozitivă a acestor probleme şi de luni voi începe implementarea lor.

Sunt cu dispoziţie bună, e trecut de ora 17 şi este perioada mea plăcută: vineri seara, mă gândesc că am două zile de odihnă activă, ca să fac ce vreau. Să fiu gospodină în casă, să gătesc, să citesc, să privesc la televizor ce vreau, într-un cuvânt, să fiu în familie, cu nepoţii, soţul şi fiicele. Nu sesizam plăcerea acestei seri, acum câţiva ani. Dar, venind la Direcţia Generală Educație, Tineret și Sport, am îndrăgit seara de vineri. E bine vineri seara. Dar despre toate celelalte am să mă gândesc liniştit mâine dimineaţă.
XS
SM
MD
LG