Linkuri accesibilitate

Sofua așteaptă întocmirea unei liste cu persoane responsabile pentru acțiunile violente de la Kiev.În Bulgaria autorităţile dar si ucrainienii din aceasta ţara au reactionat hotarit fata de violenţele din Ucraina si şeful diplomatiei Sofiei a fost foarte categoric joi la Bruxelles, la reuniunea de urgenta a ministrilor de externe din Uniunea Europeana. De la Sofia, Petiu Petkov.

Comunitatea ucraineană din Bulgaria este alătouri de protestatarii de la Kiev. Ucrainenii din Varna au pus o momâie spănzurată a lui Victor Ianucovici în fața consulatului acestei țări.

Serghei Petrov, unul din organizatorii acțiunii de protest, a declarat că a.z. titușchi – tineri criminali care acționează în centrul Kievului, sunt instruiți de a provoca violență la ordinul forțelor pro-Ianukovici. Prietenii și rude ale ucrainenilor ce trăiesc la Varna informează, că în ciocnirile participă militari ruși.

Ministrul de externe Cristian Vighenin a declarat că responsabilitatea pentru acțiunile violente, soldate cu zeci de victime, revine guvernanților.

Grupurile radicale nu sunt controlate de principalele partide de opoziție. Acțiunile acestora însă nu pot fi folosite drept scuze pentru represaliile și vârsarea de sânge, a spus șeful diplomației bulgare.

El a declarat că Sofia sprijină impunerea de sancțiuni guvernanților care poartă răspunderea pentru explozia de violență. Guvernul bulgar aprobă și propunerea privind interzicerea exportului în Ucraina de echipamente ce pot fi folosite la reprimarea protestatarilor.

Bulgaria așteaptă întocmirea, cu participarea ambasadelor de la Kiev ale țărilor membre, a unei liste cu persoane responsabile pentru acțiunile violente. Aceasta va putea fi modificată în funcție de evoluția evenimentelor.

Poziția foștilor comuniști exprimată de liderul PSB Serghei Stanișev diferă de cea a Ministerului de externe. În timp ce ministrul Vighenin a sprijinit impunerea de sancțiuni, liderul socialist a cerut colectarea de probe suplimentare. Stanișev a mai spus că punerea în centrul dezbaterilor a dilemei Rusia ori Uniunea europeană nu face decât a înrăutăți lucrurile. Alți reprezentanți ai partidului au exprimat poziția că Uniunea europeană trebuie să-și coordoneze eforturile cu Rusia.
XS
SM
MD
LG