Linkuri accesibilitate

Ion Iovcev a solicitat administraţiei transnistrene să pună capăt presiunilor


Directorul Liceului Lucian Blaga de la Tiraspol a fost anunţat că în scurt timp ar putea fi citat şi la tribunalul orăşenesc din Tiraspol.




Din noiembrie anul trecut, directorul Liceului cu predare în limba română Lucian Blaga de la Tiraspol Ion Iovcev se luptă cu autorităţile transnistrene. Joi, Ion Iovcev s-a prezentat din nou la procuratura din regiune, pentru a doua oară în această lună. Iovcev a fost anunţat că în scurt timp ar putea fi citat şi la tribunalul orăşenesc din Tiraspol. Detalii are Alla Ceapai:


Ion Iovcev a luat cunoştinţă joi de acuzaţiile ce i le înaintează procurorii din regiunea transnistreana, în dosar fiind prezentată cronologia evenimentelor începând cu luna noiembrie a anului trecut, când administraţia liceului Lucian Blaga a început să primească înştiinţări că ar fi obligată să achite impozite administraţiei locale în conformitate cu legislaţia transnistreană. Directorului Iovcev i se încriminează că a refuzat să prezinte documentele financiare la cererea FISC-ului din regiune. În continuare procuratura urmează sa transmită dosarul la tribunalul orăşenesc din Tiraspol. Când va avea loc judecată Iovcev deocamdată nu ştie, dar a fost anunţat că risca o amendă de la 10 la 500 de u.c., circa 8 mii de lei. Ion Iovcev şi-a exprimat în scris dezacordul faţă de acuzaţiile ce i s-au înaintat, primind asigurări că scrisoarea sa va fi anexată la dosar:

„Am scris că eu, directorul liceului Lucian Blaga, nu sunt de acord cu hotărârea procurorului. Le-am explicat din ce cauză - sunt directorul unei instituţii a Ministerului Educaţiei, drept dovadă vă pun la dispoziţie demersul trimis de ministra Maia Sandu către procuratura din Tiraspol unde se spune că toate problemele invocate în această hotărâre să fie discutate în grupul de experţi în domeniul educaţiei.”

În aceeaşi scrisoare Ion Iovcev a solicitat administraţiei din Tiraspol să pună capăt presiunilor şi să le creeze condiţii normale de activitate. Pe lângă dosarul administrativ în care este acuzat că ar fi încălcat legile fiscale din regiune, Ion Iovcev este vizat şi într-un dosar penal pentru încălcarea legilor vamale din regiune, mai exact pentru „transport ilicit de bani nedeclaraţi”, deschis la o zi după ce directorul, contabila şi şoferul liceului au fost reţinuţi când se întorceau de la Căuşeni, unde încasaseră bani pentru salariile profesorilor. Ion Iovcev se arată convins că presiunile vor continua:

„Fiindcă materialele noastre, banii noştri, tot ceea ce s-a întâmplat pe 5 februarie când a fost confiscat totul, nimic nu ni s-a întors. Se vede că mai departe vor fi citaţii, însă deja în privinţa comitetului vamal, bazate pe alte articole, deci vor fi noi presiuni asupra mea.”

Administraţia liceului este apărată în instanţa din regiunea transnistreana de avocatul Veaceslav Ţurcan, tot el unul dintre avocaţii care în 2004 a apărat cauza celor 8 şcoli cu grafie latină din regiunea transnistreană, pentru care Rusia în 2012 a fost condamnată de CEDO. Avocatul spune că din punct de vedere juridic dosarele deschise pe numele directorului Iovcev sunt neîntemeiate. În opinia sa problema poate fi rezolvată doar la nivel politic, întrucât intenţia autorităţilor transnistrene este de a închide această instituţie şcolară cu predare în limba română.

„Acum ei încearcă pe calea „legală” să întreprindă toate măsurile ca să preseze toţi colaboratorii din liceu pe diferite căi. Scopul lor este să închidă şcoala. Este o politică şovină a Federaţiei Ruse în realitate. Cred că ei încearcă să se răzbune pentru faptul că Rusia a fost găsită vinovată de CEDO pentru încălcările drepturilor copiilor în şcolile din Transnistria şi aceasta este continuarea războiului. Toată problema liceului poate fi uşor rezolvată la nivel de tratative politice între părţi, cu implicarea inclusiv a OSCE.”

După cea mai recentă întrevedere de acum trei zile negociatorii din partea Chişinăului şi a Tiraspolului, Eugen Carpov şi Nina Ştanski au evitat să vorbească presei despre situaţia liceului Lucian Blaga.

În urmă cu câteva zile Procuratura Generală a deschis un dosar penal pe cauza reţinerii pentru mai multe ore a administraţiei Liceului. Mai mulţi experţi consideră că e puţin probabil ca cineva din persoanele implicate în acţiunea de reţinere a lui Ion Iovcev şi a contabilei de la Liceul Blaga să fie tras la răspundere, aşa cum niciun dosar deschis de autorităţile moldovene nu au fost finalizate cu condamnări efective.
Previous Next

XS
SM
MD
LG