Linkuri accesibilitate

Artur Reșetnicov: „Proiectul de Parteneriat Estic, unde se regăşte şi Ucraina, este îndreptat împotriva Federaţiei Ruse”


Piața Independenței de la Kiev, 21 februarie 2014.
Piața Independenței de la Kiev, 21 februarie 2014.

Diana Răileanu în dialog cu unul din liderii comuniști despre evenimentele de la Kiev.



În cursul dimineții de vineri parlamentarii de la Chişinău intentionau sa adopte o rezolutie fata de situatia din Ucraina, după ziua de joi, cea mai singeroasa din istoria post sovietica a acestei ţări. Cum lucrurile s-au schimbat in ultimul moment si s-a ajuns la un acord intre părţi, ideea legata de rezolutie a fost abandonata. Europa Libera l-a intrebat însă pe un importannt lider al comunistilor moldoveni Artur Reşetnicov, deputat PCRM, cum vede partidul său evolutiile ucrainene.

Artur Reşetnicov: „Este regretabil că evenimentele au evoluat în măsura în care s-a ajuns până la jertfe omeneşti. Este, de fapt, inadmisibil pentru că în astfel de situaţii nu ar trebui să fie puse pe cântarul politicii sănătatea şi viaţa oamenilor. Dacă o societate sau, de fapt, un stat ca Ucraina, este pus în situaţia să aleagă între Vest şi Est, acest lucru este un lucru inadmisibil. Cu regret, probabil că unii actori politici din Occident doresc să readucă acest război rece în această regiune sau în Europa în general.”

Europa Liberă: Dle Reşetnicov, o parte din presa ucraineană scrie că Federaţia Rusă ar dirija, din umbră, evenimentele de la Kiev...

Artur Reşetnicov:
„Nu aş vrea să intru în astfel de speculaţii sau în situaţia de a comenta presa din Ucraina. Este lucru ştiut că în ultima perioadă de timp Ucraina, de fapt, precum şi Republica Moldova, a fost impusă să se apropie de Occident prin intermediul Parteneriatului Estic, este un proiect care a fost născut de Occident şi promovat de Occident, dar nu de Federaţia Rusă şi proiectul de Parteneriat Estic, unde se regăşte şi Ucraina, este îndreptat împotriva Federaţiei Ruse, asta este evident. De aceea am spus că în acest joc geopolitic între Vest şi Est, cu regret, se ard vieţile omeneşti, ceea ce este absolut inadmisibil într-o societate.”

Europa Liberă: Mulţi susţin că un astfel de scenariu ar putea să se repete şi în Republica Moldova. Împărtăşiţi această temere?

Artur Reşetnicov:
„Pericolul este şi în Republica Moldova şi acest pericol se va intensifica odată ce moldovenii sau cetăţenii Republicii Moldova vor fi impuşi artificial şi sub presiune să aleagă între Vest şi Est, or Republica Moldova este un stat geografic european şi nu ar trebui printr-o metodă de presiune să impunem să facă această alegere. Tot ce va fi, de fapt, impus artificial, sub presiune, odată şi odată există pericolul că va exploada, mai ales că nu este consultată opinia cetăţenilor. Noi, comuniştii, spunem că astfel de direcţii de dezvoltare a politicii externe, trebuie să fie consultată cu oamenii printr-un referendum, or ţara trebuie să se mişte în direcţia în care consideră oamenii şi referendumul, apropo, ar fi o cale democratică, paşnică. Poate această cale este recomandabilă, dacă nu este târziu, şi pentru Ucraina.”

Europa Liberă: Unde credeţi că a greşit că puterea de la Kiev de s-a ajuns la vărsare de sânge?

Artur Reşetnicov:
„Pentru a da astfel de aprecieri trebuie să fii în centrul evenimentelor şi în situaţia să primeşti decizii. Nu cred că e vina doar a unei părţi. Cineva, probabil, a fost impus în astfel de situaţii, dar cineva nu a reuşit să o gestioneze în modul în care să nu fie vărsat sânge. Eu, totuşi, sper că până la sfârşit se va găsi deşteptăciunea ca să se oprească un astfel de conflict civil şi Ucraina se va reîntoarce într-un câmp paşnic şi civil, şi astfel de conflicte nu vor avea loc în regiune. Prea multe astfel de conflicte sunt în ultimul timp şi aici trebuie să reţinem situaţia din Egipt, Libia, zona Balcanilor şi este regretabil că sub anumite lozinci se încearcă să se rezolve astfel interesele geopolitice.”
XS
SM
MD
LG