Linkuri accesibilitate

Cum privesc comunităţile de ucraineni din Moldova evenimentele din Ucraina


Piața Independenței de la Kiev, 21 februarie 2014.

Ei speră că guvernanţii de la Chişinău vor învăţa din greşelile colegilor din ţara vecinăCei mai mulţi dintre ucrainenii din Republica Moldova sunt revoltaţi de faptele regimului Ianukovici, şocaţi de „sângele care s-a vărsat” şi îngrijoraţi pentru rudele pe care la au la Kiev – astfel descrie Svetlana Mîsliţki, preşedinta Uniunii ucrainenilor din Moldova, starea de spirit care domneşte în comunitatea de aici. În opinia ei în ţara vecină protestele au degenerat în violenţe pentru că puterea s-a făcut a nu auzi vocea poporului:

„Ucraina, alături de Republica Moldova, s-a îndreptat timp de patru ani spre Uniunea Europeană şi brusc, într-o clipă, autorităţile au decis să schimbe macazul. E firesc că oamenii nu i-au înţeles şi s-au revoltat. Din păcate, forţele extremiste, cu susţinere din exterior, s-au folosit de această situaţie. Auzim la ştiri că există riscul ca ţara să se divizeze. Pun la îndoială un astfel de scenariu pentru că am încredere că, totuşi, există înţelepciune printre cei care guvernează ţara. De asemenea, cred că toată lumea ar trebui să înveţe o lecţie din ceea ce se întâmplă în Ucraina. Mă bucur sincer să aud că tot mai mulţi moldoveni sunt pentru integrarea în Uniunea Europeană. În opinia mea, avem nevoie de mai multe emisiuni în care să li se explice oamenilor, în special din localităţile rurale, ce înseamnă, de fapt Uniunea Europeană. Să nu ne aşteptăm că odată cu apropierea de UE va curge cu lapte şi miere. Singuri, pe loc, trebuie să ne croim drumul spre prosperitate.”

În Republica Moldova, arată datele statistice, locuiesc peste 650 de mii de etnici ucraineni, dintre care peste 200 de mii se afla în stânga Nistrului. Leonid Tkaciuk, preşedintele Uniunii ucrainenilor din regiunea transnistreană face o paralelă între evenimentele de la Kiev şi conflictul armat de pe Nistru de acum două decenii:

„Ştim cât de tragic şi înfiorător poate fi un conflict. Trebuie să înţelegem însă cu toţii că indiferent de valorile invocate acestea nu pot pierderea de vieţi omeneşti. Totul trebuie să se decidă în mod paşnic şi e de datoria politicienilor să găsească o soluţie. Oricum vor fi nevoiţi să ajungă la un compromis, deci să o facă fără jertfe omeneşti. Cei din Rada Supremă reprezintă opiniile diferitor alegători, prin urmare este de datoria lor să pună punct acestui măcel. Oamenii nu vor decât pace.”

Reprezentanţii comunităţii ucrainenilor de pe ambele maluri ale Nistrului speră că guvernanţii de la Chişinău „vor învăţa” din greşelile colegilor din ţara vecină şi nu vor risca, în viitor, să dea uitării promisiunile făcute cetăţenilor.
XS
SM
MD
LG