Linkuri accesibilitate

Steven Pifer: „Imaginile oribile primite de la Kiev în ultimele zile arată că Ucraina este pe marginea prăpastiei”


Un transportor blindat parcat în apropierea clădirii Parlamentului joi la Kiev

Fostul ambasador american la Kiev, Steven Pifer răspunde întrebărilor Serviciului rusesc al Europei Libere.Fostul ambasador al Statelor Unite la Kiev Steven Pifer a acordat joi seară Serviciului rusesc al Europei Libere un amplu interviu despre situația din Ucraina și despre politica față de fosta republică sovietică a Statelor Unite, Uniunii Europene și Rusiei. Interviul realizat de Iuri Jigalkin este sintetizat de Mircea Țicudean.

Corespondentul nostru l-a rugat pe fostul ambasador al Statelor Unite la Kiev, Steven Pifer, să comenteze știrea că ministrul american al apărării Chuck Hagel nu a reușit să-l contacteze telefonic, în legătură cu evenimentele din Ucraina, pe colegul său ucrainean.

Steven Pifer: „Îngrijorarea americană a crescut mereu în ultimele cinci-șase săptămâni, pe măsură ce situația din Ucraina s-a deteriorat și pe măsură ce a devenit limpede că există riscul ca situația să scape de sub control. Au fost mai multe convorbiri telefonice ale vicepreședintelui (Biden) cu președintele Ianukovici, secretarul de stat adjunct Victoria Nuland a fost în Ucraina...

Mai specific, în trecut, încă din anii 1990, am avut legături foarte bune între Ministerele apărării, cu o mulțime de programe de cooperare, așa că faptul că la Ministerul apărării de la Kiev nu răspunde acum nimeni la telefon este îngrijorător. Eu cred că ministrul Chuck Hagel voia să-i spună colegului lui că armata nu trebuie să se amestece. Așa a procedat în 2004, așa ar trebui să facă și acum. E o problemă politică, nu este bătălia armatei.”

Radio Svoboda l-a întrebat pe Steven Pifer cum anume crede că ar trebui dirijate sancțiunile împotriva conducerii Ucrainei ca să aibă efect.

Steven Pifer: „Am scris despre asta un articol cu alți foști ambasadori în urmă cu trei săptămâni, în ziarul New York Times, spunând că sancțiunile financiare și de viză să-i vizeze nu doar pe cei din regimul de la Kiev răspunzători de folosirea brutală a forței în ultimele zile, ci și oameni din cercul intern al lui Ianukovici, dintre care mulți au case în locuri ca Viena sau Londra, care-și țin banii în bănci occidentale pentru că nu au încredere în băncile ucrainene, iar dacă acei oameni vor începe să vadă că-și pierd libertatea de a călători și de a face afaceri unde vor, vor începe poate ei înșiși să facă presiuni asupra d-lui Ianukovici pentru găsirea unei soluții pașnice și evitarea forței!”.

La întrebarea redactorului nostru, Steven Pifer a numit un oligarh ucrainean pe care l-ar putea viza asemenea sancțiuni, anume Rinat Ahmetov. Steven Pifer ne-a mai spus că în Ucraina Occidentul intră în criză de timp.

Steven Pifer: „Acum este momentul ca Statele Unite și UE să maximalizeze efectul presiunilor pentru o soluție pașnică. Imaginile oribile
Imaginile oribile de la Kiev arată că Ucraina este pe marginea prăpastiei...
primite de la Kiev în ultimele zile arată că Ucraina este pe marginea prăpastiei. Dacă va cădea în prăpastie, în haos și violențe și mai mari, puterile occidentale s-ar putea găsi în situația de a nu putea să facă aproape nimic.”


Întrebat cum apreciază politica Rusiei din ultimele luni față de Ucraina, Pifer a răspuns că a fost neconstructivă, dar a apreciat că e greu ca occidentul să poată face ceva în această privință.

Steven Pifer: „Bănuiala mea este că Statele Unite nu au mijloace eficiente de influențare a politicii rusești în această chestiune. Cred că este util pentru Statele Unite și pentru UE să vorbească cu Rusia, să-i explice ce încearcă Occidentul să facă în Ucraina. Rușii pot să ne creadă sau nu, dar e datoria noastră să fim transparenți.

Problema este că în această chestiune rușii au motivație foarte puternică.
Putin vrea să edifice o sferă de influență în spațiul post-sovietic, mai ales prin Uniunea Vamală...
E o chestiune foarte importantă pentru președintele rus Vladimir Putin. El vrea să edifice o sferă de influență în spațiul post-sovietic, mai ales prin Uniunea Vamală.

Dacă Ucraina se mișcă spre UE, în sfera rusească apare o mare gaură. Pentru Putin chestiunea este importantă și pe planul politicii interne: a readuce aproape Ucraina este o idee populară în Rusia, a pierde Ucraina ar fi o evoluție neopulară printre ruși.

Am văzut undeva scris că Rusiei îi pasă mai mult de pericolul pierderii Ucrainei decât îi pasă UE să câștige Ucraina. Și este adevărat, într-o
Jocul dintre Occident și Rusia se joacă în condiții inegale...
măsură: UE putea semna Acordul de Asociere cu Ucraina în urmă cu doi ani, dar n-a făcut-o pentru că Ucraina nu era gata cu reformele democratice. Așa că jocul dintre Occident și Rusia se joacă în condiții inegale.”

Steven Pifer a mai spus că în Occident nimănui nu-i trece prin cap să „cumpere” Ucraina cu împrumuturi necondiționate de reforme și schimbări, așa cum face Rusia.

Steven Pifer: „Dacă am oferi noi un asemenea împrumut, să zicem de 15 miliarde, Putin ar spune de îndată că el le dă ucrainenilor cu zece miliarde mai mult”.

În interviul cu Radio Svoboda fostul ambasador american la Kiev a mai spus printre altele că, dintre regiunile pro-ruse ale Ucrainei, Crimeea pare acum mai problematică, adică mai dispusă să complice situația internă, dar a adăugat că se îndoiește că secesiunea ar fi o soluție pentru majoritatea „moderaților” din Crimeea, indiferent de limba pe care o vorbesc.
XS
SM
MD
LG