Linkuri accesibilitate

„Paşapoartele româneşti au căutare”


Un radioreportaj german despre Republica Moldova, acordarea cetăţeniei româneşti, corupţie şi libera circulaţie în ţările Uniunii Europene




În ultimele zile în presa de limbă germană au apărut mai multe articole în care s-a tematizat acordarea de paşapoarte româneşti cetăţenilor din Republica Moldova.

Astfel, ziarul austriac „Krone” susţine că România a acordat cetăţenia română unui număr foarte mare de moldoveni în cursul unor proceduri nu tocmai „corecte”. Pentru a depăşi anumite formalităţi şi obstacole birocratice, scrie ziarul, cetăţenii care doresc să obţină un paşaport românesc apelează la serviciile unor intermediari, care incasează de la fiecare solicitant în jur de 1.500 de euro. Intermediarii întreţin relaţii cu funcţionarii români care se ocupă de paşapoarte. Suma de 1.500 de euro este de 15 ori mai mare decît cea solicitată în mod oficial. (Despre acest fenomen, tributar mentalităţii bacşişului, a relatat şi radioteleviziunea publică germană ARD.)

România este interesată de acordarea cetăţeniei moldovenilor, mai scrie „Krone”, pentru că în urma creşterii numărului de locuitori poate să solicite fonduri mai mari din partea Uniunii Europene. Ziarul mai susţine că în următoarea perioadă s-ar putea ca circa 800.000 de moldoveni să devină cetăţeni români.

Joi, postul naţional de radio Deutschlandfunk a abordat acelaşi subiect, difuzînd un mini-reportaj intitulat: „Paşapoartele româneşti au căutare”.

O tînără moldoveană, Inessa Postică, a explicat de ce a solicitat un paşaport românesc, invocînd două motive, pe care le-a calificat drept „spirituale”.

Pe de o parte, a fost determinată de iubirea ei pentru Lucian, care trăieşte deja în România, pe de cealaltă parte de „rădăcinile româneşti care o leagă de această ţară”. Pentru a da o mai mare greutate acestor mărturisiri, Inessa afirmă că este „mîndră de a fi româncă”.

În continuare autoarea reportajului, Karla Engelhard, explică procedura acordării paşapoartelor şi implicit a cetăţeniei române, afirmînd că cei mai mulţi solicitanţi folosesc documentele pentru a se deplasa fără viză în ţările Uniunii Europene.

Deşi din 1991 Moldova este un stat independent, nu toţi moldovenii vor să se-ndrepte spre Europa. Transnistria separatistă şi găgăuzii, susţine Deutschlandfunk, privesc spre Moscova. Moldovenii români vor integrarea în Uniunea Europeană, pe cînd cealaltă jumătate a populaţiei preferă o uniune cu Rusia, Belarus şi Kazahstan.

Preşedintele României, se menţionează în reportaj, doreşte unificarea, deşi în Moldova nu există o majoritate care susţine acest punct de vedere. Asta în pofida faptului că din cei 3,5 milioane de locuitori moldoveni, o treime se consideră a fi români.

În finalul reportajului s-a vorbit şi despre practicile nu tocmai legale privind obţinerea paşapoartelor româneşti. Potrivit susrselor oficiale din România, 300.000 de persoane ar fi obţinut cetăţenia. Numărul actual al solicitanţilor ar fi de 600.000.

Pentru accelerarea procedurilor obţinerii documentelor se plăteşte în Moldova pe piaţa neagră suma de 2.000 de euro, afirmă Deutschlandfunk. În România suma plătită unor funcţionari corupţi pentru obţinerea paşapoartelor este de 1.500 de euro.
Previous Next

XS
SM
MD
LG