Linkuri accesibilitate

Situație dramatică la Kiev


Un cordon al forțelor speciale de poliție pe str. Hrușevsky, în direcția sediului Guvernului și a Parlamentului de la Kiev.
Un cordon al forțelor speciale de poliție pe str. Hrușevsky, în direcția sediului Guvernului și a Parlamentului de la Kiev.

Arseni Iaţeniuk: „Guvernul nu pare să mai controleze forţele de ordine, iar opoziţia cu greu mai poate controla Maidanul”.



La Kiev, ciocnirile între manifestanţi şi forţele de ordine au reizbucnit în această dimineaţă, cu aceeaşi violenţă ca acum două zile, când 28 de oameni şi-au pierdut viaţa, iar sute au fost răniţi. Până acum nu există date oficiale privind victimele de astăzi dar reporteri, aflaţi pe Euromaidan, relatează că cel puţin 17 cadavre ar fi fost găsite în Piaţă.

Manifestanţii au început, încă în zorii zilei, să reocupe părţi ale Pieţei, pe care le evacuaseră miercuri, când se anunţase şi un armistiţiu. La scurt timp după aceea, televiziunile au arătat imagini cu ciocniri violente: protestatari care aruncau cu pietre de caldarâm şi bombe incendiare artizanale, forţe de ordine care răspundeau cu gaze lacrimogene, grenade asurzitoare şi gloanţe de cauciuc. Se pare însă că în tot acest timp s-a tras şi cu muniţie de război.

Parlamentul şi sediul guvernului au fost evacuate, sesiunea legislativului a fost suspendată, după toate aparențele din motive de securitate.

Ambele părţi se acuză reciproc de ruperea armistiţiului decretat ieri
Ministrul de externe al Poloniei, Radoslaw Sikorski (dr.) la întîlnirea de la Kiev de astăzi cu Vitali Kliciko, Oleh Tiahnibok și Arseni Iațeniuk
Ministrul de externe al Poloniei, Radoslaw Sikorski (dr.) la întîlnirea de la Kiev de astăzi cu Vitali Kliciko, Oleh Tiahnibok și Arseni Iațeniuk
de preşedintele Victor Ianukovici. Unul din liderii opoziţiei, fostul boxer Vitali Kliciko, a scris pe contul său Twitter că este din nou vorba de o „provocare” din partea regimului. În replică, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Interne ucrainean susţine că unii „protestatari ar fi înarmaţi, inclusiv cu arme automate” şi că ar fi tras ţintit în poliţiştii care ocupaseră clădirea Conservatorului.

Medicii din spitalul instalat în Hotelul „Ucraina” intervievați de Serviciul ucrainian al Europei Libere.
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:09 0:00

Încă de ieri, autorităţile informau că marţi, în cursul confruntărilor de la Kiev, dar şi din alte oraşe, mai multe staţii de poliţie ar fi fost luate cu asalt şi jefuite. Se pare că ar fi dispărut 1.500 de pistoale mitraliere si aproape 100 de mii de gloanţe. Faptul a fost prezentat ca motiv pentru care forţele de securitate urmau să lanseze o aşa numită acţiune anti-teroristă în toată ţara, pentru a recupera armamentul.

Reizbucnirea violenţelor, cu atâta intensitate, era să zădărnicească misiunea diplomatică a celor trei miniştrii de externe europeni, veniţi dimineaţa la Kiev să medieze reluarea dialogului între autorităţi şi
Troica europeană la întîlnirea de astăzi cu liderii opoziției ucrainiene
Troica europeană la întîlnirea de astăzi cu liderii opoziției ucrainiene
opoziţie. Şeful diplomaţiei germane Franz-Walter Steinmeir a fost însoţit de omologii din Franţa şi Polonia. După discuţiile cu cei trei miniştrii de externe, Arseni Iaţeniuk, unul din liderii opoziţiei recunoştea că „situaţia este dramatică. Guvernul nu pare să mai controleze forţele de ordine, iar opoziţia cu greu mai poate controla Maidanul”.

La Bruxelles este anunţată o reuniune de urgenţă a miniştrilor de externe din Uniunea Europeană la care se va vorbi şi despre posibile sancţiuni împotriva celor responsabili pentru victimele de la Kiev.

Fără să aştepte eventualele rezultate ale discuţiilor de la Bruxelles, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe rus a avertizat că „orice amestec din afară, ameninţări cu sancţiuni …nu pot decât agrava situaţia”. Mai mult, în opinia Moscovei, este evident că ce se întâmplă la Kiev nu ar fi decât „o tentativă de lovitură de stat, o încercare de preluare a puterii prin forţă”.
  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG