Linkuri accesibilitate

Aspirațiile ucrainenilor la schimb pentru miliardele lui Vladimir Putin


Comentarii din presa americană pe marginea evoluțiilor politice din Ucraina.



Este Ucraina ultimul act al razboiului rece? Corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela trece în revistă situația.

Este si intrebarea la care incearca sa raspunda in Washington Post, cunoscutul commentator politic George Will. Acesta spune ca elitele politice din Uniunea Europeana au sperat ca nationalismul, care in viziunea lor a ruinat continentul in secolul XX, va lasa loc integrarii. Acum insa vedem cazul Ucrainei, tara cu un nationalism incandescent, care incearca sa mentina suveranitatea, printr-o apropriere de Uniunea Europeana.

Presedintele Ianukovici - scrie comentatorul conservator - dă la schimb aspiratiile ucrainienior pentru miliardele lui Vladimir Putin. George Will arata ca ucrainienii simt ce este in spatele aparentei lui Putin si s-au saturat de sperante desarte. Ucraina - se arata in articol - are o suprafata cit Spania si 46 de milioane de oameni si este o potentiala putere economica.

Rusia ramine ceea ce a fost Uniunea Sovietica, o tara din lumea a treia cu tehnologie militara de virf. Economia ruseasca se bazeaza pe resurse naturale. Will mai scrie ca dispretul lui Putin pentru Obama este vizibil.

Rusia este ratiunea pentru care in Siria Bashar al-Assad se mentine la putere desi presedintele Statelor Unite i-a cerut sa se dea la o parte. Rusia nu a ajutat America sa opreasca programul nuclear Iranian.

Comentatorul se intreaba in aceste conditii in ce consta politica lui Barack Obama de resetare a relatiilor cu Rusia si ce a realizat ea pina acum. George Will crede ca Obama se fereste sa-l antagonizeze pe Putin, daca si-ar declara pe fata sprijinul fata de opozitia din Ucraina. Articolul de opinie il critica pe seful executivului american ca, intr-o prima faza a represiunii de la Kiev, l-a lasat pe vice-presedintele Biden sa vorbeasca la telefon cu presedintele Ianukovici si nu a facut-o el insusi. Autorul crede ca mai mult decit orice alt continent, Europa trebuie sa se uite la precedente istorice si sa vina in ajutorul ucrainienilor.

„Uniunea Sovietica” - scrie George Will - „a existat timp de mizerabile decenii. Agonia Ucrainei este o reverberatie a curateniei de dupa acest „experiment”. „Este - adauga autorul - poate ultimul act al Razboiului rece.”

El face apel la Obama sa-si aminteasca cum Ronald Reagan i-a cerut lui Mikhail Gorbachev sa darime Zidul Berlinului, indemnindu-l si pe actualul presedinte sa actioneze mai viguros pentru rezolvarea crizei ucrainiene.
XS
SM
MD
LG