Linkuri accesibilitate

Instabilitatea politică din Ucraina și efectele ei posibile în Moldova (Adevărul)


„Călătoriile unui francez pe traseul Viena-Judecătoria Bălţi” (Ziarul de Gardă).



Instabilitatea politică din Ucraina ar putea genera probleme şi în Republica Moldova, încurajând forţele rebele din Transnistria şi din Găgăuzia. Este un gând care se desprinde din aprecierile făcute de mai mulţi experţi şi puse cap la cap într-un articol din cotidianul „Adevărul”. O altă complicaţie ar fi că autorităţile de la Chişinău nu ar mai putea conta de acum încolo pe ţara vecină în reglementarea conflictului transnistrean. Pentru că o Ucraină dezbinată şi preocupată de problemele interne va acorda mai puţină atenţie politicii externe. Pentru că o Ucraină slăbită va avea o voce slabă şi la masa negocierilor în formatul 5+2, va fi luată mai puţin în seamă nu doar de Rusia, dar şi de administraţia transnistreană.

Un alt articol din aceiaşi publicaţie analizează repercursiunile crizei ucrainene asupra economiei Republicii Moldova. Constatarea de la care se porneşte este că Ucraina se situează pe locul al treilea în topul partenerilor comerciali ai Republicii Moldova, după Rusia şi România. Cea mai mare cotă în exporturile de mărfuri moldoveneşti în Ucraina o reprezintă livrările de coniac, vinuri, seminţe de floarea soarelui şi medicamente. Din Ucraina se importă, în special, energie electrică, produse petroliere, ţigări şi produse alimentare. La începutul anului 2014, în Republica Moldova erau înregistrate 759 de societăţi mixte moldo-ucrainene, valoarea capitalului investit fiind de 175 de milioane de lei. Exportatorii şi transportatorii de mărfuri din Moldova deja s-ar confrunta cu dificultăţi la recuperarea plăţilor, anunţă publicaţia.

În Republica Moldova corupţia a ajuns să fie legală” - o constatare pe care îşi bazează jurnalistul Vasile Dosca articolul din „Evenimentul Zilei”. Autorul a ajuns la această concluzie după ce a aflat despre cazul unui poliţist, demis pentru corupţie, dar care a fost repus în funcţie de către o instanţă de judecată. Asta după ce pe internet circulase o înregistrare video care îl surprindea chiar în momentul flagrantului. „Nu cred că putem vorbi de Republica Moldova ca fiind un stat în totalitate bazat pe drept, unde este contracarat fenomenul corupției. Ba din contră, toți cei care vor fi prinși că iau mită, vor ataca statul în judecată și vor câștiga”, se declară convins autorul.

Constantin Tănase de la „Timpul” tratează ca o necesitate stringentă remanierea guvernului Leancă, numit ce-i drept de editorialist „guvernul Filat2”. Nevoia remanierii ar fi dictată de faptul că soarta alegerilor din acest an ar putea să fie decisă nu de indeciși, ci de dezamăgiți, iar numărul dezamăgiților e prea mare ca să fie neglijați. Doar un guvern necompromis și o justiție reformată ar putea să-i aducă la urnele de vot. De ei depinde însă continuitatea cursului proeuropean, e de părere autorul.

În articolul său „Călătoriile unui francez pe traseul Viena-Judecătoria Bălţi”, reporterul Iurie Sănduţa de la „Ziarul de Gardă” relatează istoria unui cetăţean francez care s-a lăsat tras pe sfoară de o moldoveancă din oraşul Bălţi. „Pe site-urile internaţionale anti-scam şi scammers-international, sunt plasate informaţii despre escrocii specializaţi în infracţiuni de înşelăciune. În ultimul timp, tot aici, mai mulţi cetăţeni străini au postat mesaje despre cum au căzut în capcana unor femei frumoase din Republica Moldova, cu care au dorit să aibă o relaţie de cuplu, însă, într-un final, au fost deposedaţi de sume impunătoare de bani”, scrie autorul.
XS
SM
MD
LG