Linkuri accesibilitate

Mii de pe persoane continuă să ocupe Piaţa Independenţei la Kiev


În Ucraina, preşedintele Victor Ianukovici şi liderii opoziţiei au căzut de acord să reia negocierile, în speranţa de a rezolva totuşi criza, izbucnită la sfârşitul lui noiembrie. Acordul a fost anunţat pe pagina de internet a preşedinţiei, dar şi de unul din liderii opoziţiei, Arseni Iaţeniuk care a precizat „ofensiva împotriva Maidanului, care urma sa fie lansată astăzi, a fost anulată”.
Ultimele două zile de ciocniri între manifestanţi şi forţele de ordine au fost cele mai violente şi s-au soldat cu cel puţin 26 de morţi, de ambele părţi. Şi sute de răniţi.
Armistiţiul de la Kiev a fost salutat de preşedintele Statelor Unite, Barack Obama, care a declarat însă că pe lungă durată, soluţia este un guvern interimar de largă coaliţie şi alegeri anticipate „corecte şi libere”. Vorbind în Mexic, în cursul unei vizite oficiale, Obama a mai declarat că nici ciocnirile din Ucraina, nici războiul civil din Siria nu pot fi considerate „instrumente” ale unui război rece între Statele Unite şi Rusia.
Cu câteva ore înainte, Departamentul de stat american anunţase că a impus o interdicţie de intrare în America, unui număr de 20 de oficialităţi ucrainene, ca reacţie la ciocnirile violente de la Kiev, și că ar putea urma şi alte sancţiuni.
Posibilele sancţiuni împotriva Ucrainei vor fi discutate astăzi la Bruxelles şi de miniştrii de externe ai Uniunii Europene, reuniţi într-o şedinţă de urgenţă. La Kiev, mii de pe persoane continuă să ocupe Piaţa Independenţei, unde ard în continuare baricade şi maşini.
Ministrul apărării a fost înlocuit, după ce, marţi, în mijlocul ciocnirilor violente declarase că armata nu poate fi folosită în crize interne decât dacă se declară stare de urgenţă. Pe de altă parte, se anunţase că armata ar putea ajuta forţele de securitate, care vor să lanseze o aşa numită campaniei anti-teroristă. Se pare că în timpul ultimelor violenţe, mai multe staţii de poliţie au fost devastate şi s-au furat arme şi muniţii, pe care autorităţile ar vrea să le recupereze.
XS
SM
MD
LG