Linkuri accesibilitate

Pavel Filip: „Pentru a pleca în Europa trebuie să fii deținătorul unui pașaport biometric”


Cipul pe un pașaport biometric
Cipul pe un pașaport biometric

De vorbă cu ministrul tehnologiei informației despre liberalizarea regimului de vize europene și pașapoartele biometrice.



Ministrul Tehnologiei Informației și Comunicațiilor, Pavel Filip, a dat asigurări într-un interviu cu Valentina Ursu că pașapoartele biometrice moldovenești și procedurile de eliberare sunt sigure și îndeplinesc condițiile europene de liberalizare a vizelor. Pavel Filip a vorbit cu câteva zile înainte de un nou pas către abolirea vizelor europene pentru cetățenii moldoveni, anume votul pozitiv așteptat în Parlamentul European săptămâna viitoare.

Europa Liberă: Din moment ce se vorbește că Moldova ar putea să beneficieze de acest regim liberalizat de vize, luați în calcul toate riscurile care pot apărea? Sunteți pregătiți pentru acestea?

Pavel Filip: „De fapt, primul bloc pentru planul de acțiuni pentru liberalizarea regimului de vize a fost securitatea actelor, atât a actelor de identitate, cât și a documentelor de călătorie, precum este pașaportul cetățeanului Republicii Moldova. Deci, eu consider că este și meritul nostru. Înainte ca Uniunea Europeană să aprobe această hotărâre, a luat în calcul că noi corespundem întru totul cerințelor pentru a asigura o securitate înaltă a actelor.”

Europa Liberă: Cerințele tehnice le puteți asigura? Acum se vorbește foarte mult că ar exista această avalanșă din partea cetățenilor din stânga Nistrului care ar veni să își perfecteze actele, inclusiv să ajungă să fie deținătorii pașaportului biometric, ca să poată să beneficieze și ei de acest regim fără de vize.

Pavel Filip: „Oricare cetățean al Republicii Moldova are dreptul să posede un document de călătorie.”

Europa Liberă: Dar a crescut numărul lor?

Pavel Filip: „În ultimul timp, a crescut numărul celor care solicită pașapoarte biometrice, este adevărat, dar sunt cetățeni ai Republicii Moldova. Adică nu este nicio problemă aici.”

Europa Liberă: V-ați autosesizat, atunci când a apărut în presă această informație că dinspre Ucraina ar veni cetățeni și, contra unei sume de cinci mii de dolari, ar încerca să obțină pașaportul biometric al Republicii Moldova?

Pavel Filip: „Mai mult ne-am amuzat decât ne-am autosesizat. Dar oricum la modul serios am avut o discuție în interiorul Întreprinderii de Stat „Registru”, să vedem care pot fi riscurile. Bine, sunt niște aberații, fiindcă din informațiile celea, se ofereau și pașapoarte biometrice, și pașapoarte non-biometrice care ar costa mai ieftin. Deci Republica Moldova pașapoarte non-biometrice nu mai emite deja de doi ani de zile. De aceasta nu am văzut niciun risc aici.”

Europa Liberă: Domnule ministru, referitor la faptul că ar putea cineva să procure acest pașaport biometric al Republicii Moldova, credeți că e chiar posibil să fie cumpărat?

Pavel Filip: „Este imposibil să îți cumperi un pașaport. Pentru a obține un document de călătorie, trebuie să fii cetățean al Republicii Moldova. Or, cetățenii ucraineni, care vor să obțină pașapoarte biometrice, nu au decât să devină cetățeni ai Republicii Moldova, în conformitate cu Legea despre cetățenie și apoi pot obține și un pașaport al cetățeanului Republicii Moldova.”

Europa Liberă: Pe de altă parte, dumneavoastră, ceva mai devreme, tot pentru Europa Liberă, spuneați că cetățenii ar trebui să se grăbească să își perfecteze aceste acte, ca să nu vă pomeniți că se fac cozi pentru a deveni posesori ai acestui pașaport, din moment ce regimul de vize va fi ridicat.

Pavel Filip: „Este adevărat. Așteptăm, odată cu liberalizarea regimului de vize, să vină mai muți cetățeni pentru a-și perfecta documentul de călătorie, dar vom face față situației. Avem capacități suficiente.”

Europa Liberă: Câți cetățeni azi au pașaport biometric în Moldova?

Pavel Filip: „Pare-mi-se, vreo 800 de mii. De fapt, nu este o problemă. Sigur că, e mai bine să îi împărțim în timp, ca să nu se formeze cozi la ghișee. Dar este o provocare și pentru noi. Am prevăzut, încă o dată, toate capacitățile noastre tehnice și vreau să îi liniștesc pe toți că nu va fi o problemă pentru a-și perfecta un pașaport.”

Europa Liberă: Costul pașaportului biometric va rămâne același?

Pavel Filip: „Exact. Noi nu schimbăm costul la pașaport, 700 de lei, așa cum costă acum. Și bucletele noi de pașapoarte, pe care le vom primi, vor fi la același preț. Ca să fie clar pentru toată lumea, subiectul securitatea actelor de identitate și documentelor de călătorie a stat la începutul începuturilor, discuțiilor despre regimul liberalizat de vize. Doar după ce am demonstrat că noi putem asigura securitatea actelor, s-a purces și la celelalte discuții privitor la liberalizarea regimului de vize. Acesta a fost, cred că, cel mai important punct din acest plan de acțiuni.”

Europa Liberă: Cetățenii din stânga Nistrului unde pot să își perfecteze actele, inclusiv pentru a obține acest pașaport biometric?

Pavel Filip: „Cetățenii din stânga Nistrului sunt și ei cetățeni ai Republicii Moldova și își pot perfecta actele la fiecare birou de documentare, precum o fac și ceilalți cetățeni ai Republicii Moldova.”

Europa Liberă: Inclusiv în localitățile din Zona de Securitate?

Pavel Filip: „Inclusiv la Varnița, dar și la Chișinău sau în oricare alt birou de documentare din Republica Moldova. Sunt suficiente buclete de pașapoarte, încă de acestea albastre, care se perfectează acum. Și chiar astăzi am avut o discuție cu firma producătoare de buclete pentru pașapoarte noi, să se grăbească, să poată să le livreze mai repede decât termenul prestabilit în contract.”

Europa Liberă: Și pașapoartele albaster, de tip vechi, rămân, vor fi valabile în continuare?

Pavel Filip: „Exact. Actele rămân să fie valabile, până la expirarea lor. Chiar și cele non-biometrice, albastre, rămân să fie valabile. Doar că, conform Acordului, cetățenii nu vor putea pleca peste hotare, fără a-și obține o viză. Pentru a pleca, trebuie să fii deținătorul unui pașaport biometric.”
XS
SM
MD
LG