Linkuri accesibilitate

De ce întîrzie reforma justiției în Republica Moldova


Raport de monitorizare Promo-lex şi Asociaţia pentru guvernare eficientă şi responsabilă.


Realizarea Planului de acţiuni a Strategiei de reformare a justiţiei se desfăşoară tot mai lent, este una din concluziile unui raport de monitorizare lansat de asociaţia Promo-lex şi Asociaţia pentru guvernare eficientă şi responsabilă. O tendinţă pozitivă se observă doar la calitatea actului justiţiei, în special în instanţele de judecată. Relatează Alla Ceapai:

Pe durata a doi ani care au trecut de la demararea reformei în justiţie mai mult de jumătate din lista de acţiuni prevăzute în Strategia de reformare au fost finalizate. La prima vedere ar fi un scor bun, spun autorii raportului, numai ca lipsesc rezultate vizibile. Preşedinta Asociaţiei pentru guvernare eficientă şi responsabilă Olesea Stamate:

„Acest indicator de 56 la sută din acţiuni realizate reprezintă doar un indicator formal de îndeplinire a acţiunilor planificate în Planul de acţiuni. Acţiunile care sunt realizate pot produce, sub semnul întrebării pot produce, un anumit impact, un anumit efect în cazul în care ele sunt implementate. Deci, dacă vorbim de un pachet de legi anti-corupţie adoptat la sfârşitul anului 2013, asta nu înseamnă neapărat că acestea vor lucra. Suntem optimişti că totuşi se vor mobiliza într-o oarecare măsură autorităţile să implementeze modificările legislative pe care le-au adoptat, dar deocamdată semnalele pe care le primim sunt diametral opuse celor la care ne aşteptăm.”

În ultimele trei luni ale anului trecut reforma a trenat se constată în raport. Din cele 45 de acţiuni prevăzute în strategie mai puţin de o pătrime au fost realizate. Toate cu suportul european, întrucât instituţiile implicate în procesul de reformare, cum ar fi Procuratura Generală, Ministerul de Interne sau Comisia naţională de integritate, nu au capacităţi pentru a le realiza, spun autorii studiului. Deşi autorităţile de la bun început promiteau să analizeze funcţionalitatea instituţiilor de referinţă din sistem şi să le reformeze, la doi ani de la demararea reformei acest lucru nu s-a realizat, motiv din care reforma trenează, spune Olesea Stamate.

„Acesta ar fi trebuit să constituie fundamentul oricăror altor modificări pe parcurs. Am constatat aceleaşi deficienţă de capacităţi la instituţiile implementatoare. Într-adevăr capacităţile sunt foarte reduse şi pur şi simplu nu pot să realizeze. Deci pe lângă lucrul obişnuit pe care îl au sunt însărcinaţi acum să facă studii, rapoarte analize. Lucru pentru care nu au personal adiţional, iar cel existent nu doar că nu are timp, dar nici capacităţi să realizeze asemenea produse. Şi atunci ne trezim în situaţia în care avem un procentaj de 56 la sută de realizare a acţiunilor şi nu-l putem grăbi nicicum.”

Pe de altă parte Ministrul Justiţiei Oleg Efrim spune că analiza capacităţilor şi transformărilor instituţiilor de referinţă din sistem a fost iniţiată în 2013 întrucât depindea de începerea proiectului european de asistenţă tehnică în valoare de 10 milioane de euro.

„Cu suportul acestui proiect de asistenţă tehnică acest lucru se întâmplă acum în toate instituţiile care participă la implementarea strategiei. Printre care cel puţin 17 sunt actori permanent implicaţi la aplicarea strategiei de reformă în justiţie şi alţii 15-17 care sunt responsabili de anumite acţiuni. Desigur sunt anumite întârzieri pentru anumite acţiuni, dar nu uitaţi că 2013 a fost un an marcat şi de o criză politică care ne-a scos de pe tușă pe o perioadă de cel puţin 5-6 luni.”

Ministrul Efrim dă asigurări că planul de acţiuni se realizează conform agendei stabilite, drept dovadă, invocă ministrul, este că s-a reuşit obţinerea primei tranşe din cele 60 de milioane de euro promise de UE, bani care sunt condiţionaţi de realizarea sarcinilor asumate de autorităţile moldovene.

Experţii recomandă Ministerului Justiţiei şi altor instituţii de drept să purceadă la punerea în aplicare a tuturor acţiunilor iniţiate până acum, în special să ducă la bun sfârşit reforma Procuraturii şi să pună în aplicare legile anticorupţie adoptate la sfârşitul anului trecut.
Previous Next

XS
SM
MD
LG