Linkuri accesibilitate

Revista presei rusești despre Ucraina...


... alcătuită de Liliana Barbăroșie.



Ediţia electronică a ziarului „Kommersant” subliniază că încă niciodată Ucraina nu a fost atât de aproape de un război civil.

Potrivit publicaţiei, evenimentele de ieri au anulat practic toate rezultatele pozitive care au existat în negocierile îndelungate între putere şi opoziţie.

După o scurtă acalmie, confruntarea s-a reluat cu o putere nemaivăzută odată cu refuzul puterii de a accepta reforma constituţională pe care insistă opoziţia.

Jurnaliştilor de la această publicaţie li se pare că opoziţia ucraineană ar fi fost de altfel pregătită de un scenariu sângeros.

Argumentul lor e că în ajunul votului negativ din Rada Supremă, Arseni Iaţeniuk ar fi ameninţat puterea că dacă nu va accepta revenirea la vechea constituţie, conflictul se va soluţiona nu în parlament, ci în stradă.

În filmul evenimentelor de pe site-ul publicaţiei este înserată şi declaraţia ministerului rus de externe care califică situaţia din Ucraina drept „o încercare de preluare prin forţă a puterii”, dar şi a şefului acestui minister, Serghei Lavrov, care plasează întreaga vină pentru evoluţia sângeroasă pe „elementele extremiste” din Ucraina, precum şi pe opoziţie, care nu ar fi fost capabilă la un compromis.

Un comentariu de pe Rianovosti se ocupă, sub semnătura lui Mihail Rostovski, de pericolul consolidării forţelor radicale şi extremiste din Ucraina. Sunt numite două grupări - Libertatea lui Oleg Tyagnibok şi Sectorul de dreapta a lui Dmitri Iaroș.

Autorul comentariului crede că rapiditatea cu care se succed confruntările de la Kiev nu lasă timp comentatorilor să observe cum aceste grupări „extremiste” au reuşit să devină cele mai importante forțe în politica ucraineană.

Procesul trebuie inversat, se declară convins comentatorul, de dragul Ucrainei, al vecinilor ei, dar şi al stabilității în Europa.

Interfax postează un interviu cu politologul Centrului de Tehnologii Politice, Alexei Makarkin, care are următoarea perspectivă asupra evenimentelor din Ucraina: „Opoziția a decis să pună presiune pe autorități. Dar puterea a răspuns aşa cum adversarii lui Ianukovici nu s-au aşteptat.

Ca urmare, conflictul a escaladat, iar acum, probabil, este foarte greu de admis că părțile se mai pot înţelege.”

Potrivit politologului, totul se întâmplă din cauza refuzului lui Ianukovici să plece.

De acum încolo el chiar se va ţine cu ambele mâini de putere, utilizând forţa şi bazându-se pe acea parte a ţării care-l sprijină.

Cum, însă, te poţi menţine la putere atunci când capitala statului e împotriva ta, e o mare întrebare, potrivit politologului.

Un articol de pe Lenta.ru, semnat de Mihail Tişcenko, demonstrează că în noua fază, sângeroasă, a prelungitei „revoluţii” organizate de opoziţia de la Kiev nu există vinovaţi şi nevinovaţi, precum nu există nici învingători şi învinşi.

Opoziţiei i se impută că a utilizat acţiunile de protest în calitate de instrument de presiune asupra puterii, iar autorităţilor – că mai întâi au permis protestatarilor să baricadeze străzi şi să ocupe imobile, iar când au decis să utilizeze forţa, ar fi ales cel mai nepotrivit moment.

Aceste evenimente vor da mai degrabă un argument în plus celor care cred că războiul civil poate fi evitat doar prin divizarea Ucrainei, se mai arată în articol.

Piețele financiare din Ucraina s-au prăbușit din cauza luptelor de la Kiev, anunţă Vedomosti.ru. Potrivit publicaţiei, investitorii cred că riscul de a intra în default al Ucrainei a crescut dramatic, şi aceasta s-ar putea întâmpla chiar cu cele 15 miliarde de dolari - asistenţa financiară promisă de Rusia.
XS
SM
MD
LG