Linkuri accesibilitate

E absolut normal ca un cetăţean să aibă dovada calităţii produsului pentru care plăteşte.Reprezentanţii monopolistului Moldovagaz au invitat presa deunăzi la o conferinţă de presă. Ei au recunoscut că există mulţi consumatori nemulţumiţi de calitatea gazelor naturale, dar au declarat răspicat că ea, calitatea, nu poate fi pusă la îndoială. Totul e verificat cu migală, au spus cei de la Moldovagaz. Există chiar nişte laboratoare pentru controlul calităţii gazelor naturale, iar consumatorii îngrijoraţi au dreptul să ceară efectuarea testelor de calitate.

Ce-i drept, e o mică problemă aici care seamănă cu o loterie. Vasăzică, preţul efectuării testelor e de șase mii de lei. Şi, au precizat cei de la Moldovagaz, dacă temerile consumatorilor se adeveresc, suma e plătită de SA, dacă nu – de consumatorul suspicios.

La prima vedere, parcă toate sunt bune şi frumoase. Dar dacă mă gîndesc mai bine, parcă ceva nu e în regulă. Da, calitatea gazelor furnizate de Moldovagaz pare ireproşabilă. Dar un cetăţean are în fond şi dreptul să aibă dubii. Mai exact, e absolut normal ca un cetăţean să aibă dovada calităţii produsului pentru care plăteşte. Ei bine, aici lucrurile se complică, pentru că nu ştiu cîţi consumatori au șase mii de lei pentru un test. Prin urmare, presupun că marea majoritate a nemulţumiţilor va rămîne numai cu bănuiala. Şi e regretabil că nu există o modalitate mai puţin costisitoare de a efectua testarea.

Mai există însă şi reversul situaţiei. Păi, nu e ciudat că există atîţia consumatori care nu au încredere în staţiile de verificare a gazelor de la frontieră? De unde vine frica asta că un agent economic poate să te păcălească? O fi un reflex emblematic pentru tranziţia interminabilă?

Să admitem însă că se întîmplă o chestie fantastică, incredibilă. Să admitem că testul efectuat arată că gazele naturale lasă de dorit. Am înţeles că în acest caz compania Moldovagaz va suporta costul testării. Şi asta e frumos. Dar nu ar mai trebui, în cazul acesta să mai urmeze ceva? Bunăoară, nişte scuze, nişte regrete…
XS
SM
MD
LG