Linkuri accesibilitate

Rusia nu a facut deocamdată niciun fel de ofertă Moldovei, ca alternativă la sprijinul occidental (Iurie Leancă pentru revista „22”)


Traian Băsescu îi cere lui Viktor Ianukovici să nu scoată armata împotriva protestatarilor (Hotnews)



Premierul Republicii Moldova Iurie Lencă a acordat un interviu in exclusivitate lui Armand Gosu, pentru revista „22”. Seful executivului de la Chisinau considera ca principala realizare dupa cele opt luni de guvernare este buna intelegere in cadrul aliantei de guvernare.

Leanca raspunde mai multor intrebari privind tensiunile din regiunea transnistreană si din Gagauzia. Situatiile nu sunt comparabile: problemele sunt mai mari in Transnistria, unde sunt de gasit solutii punctuale la chestiuni legate de scoli, poliție, zona de securitate, schimburile comerciale. Altminteri, este clar, separatistii si sustinatorii lor din Rusia asteapta sa vada care va fi rezultatul alegerilor din acest an.

Premierul isi reafirma pozitia privind referendumului din Gagauzia: o simpla consultare, care a iesit cum a iesit pentru ca oamenii nu au fost bine informati. ”Noi trebuie să explicăm, în fiecare localitate din autonomie, că există proiecte, apeducte, canalizare, proiecte sociale, drumuri făcute cu bani europeni” si nu cu suportul autoritatilor locale, declara Leanca in „22”.

Un segment consistent din interviu este rezervat influentei evenimentelor din Ucraina, dupa care ”nimeni nu mai zice că Acordul de Asociere e ultima etapă” în relațiea cu Uniunea Europeana.

De aceea, atentia coalitiei care guverneaza la Chisinau nu mai e fixata doar pe momentul semnarii acordurilor parafate de Moldova la Vilnius, ci pe ceea ce trebuie sa se intample imediat dupa, in termeni de efecte pozitive, vizibile pentru intreaga populatie.

Rusia nu a facut deocamdata niciun fel de oferta Moldovei, ca alternativa la sprijinul occidental, asa cum s-a intamplat in cazul Ucrainei, mai spune invitatul saptamanalului romanesc.

Chiar daca ar face-o, Moldova nu este o republica prezidentiala, in care directia de politica externa sa se schimbe la decizia presedintelui, ci ar fi nevoie de un vot in Parlament, de un nou program de guvernare si asa mai departe, se mai arata in „22”.

Publicatia Gandul.info a preluat comunicatul transmis presei de presedintia Romaniei imediat dupa miezul noptii. Textul informeaza despre apelul adresat de presedintele Traian Basescu omologului sau ucrainean Viktor Ianukovici sa nu scoata armata impotriva protestatarilor.”Profund îngrijorat de valul de violenţă şi de pierderile de vieţi omeneşti produse în confruntările de pe străzile Kievului”, seful statului roman arata ca reprimarea violenta a manifestatiilor ”nu poate constitui o soluţie democratică la criza de credibilitate a actualei majorităţi parlamentare” si ”va duce, cu certitudine, la escaladarea confruntărilor”.


Reporterul Vlad Mixich, de la Hotnews, a publicat interviuri cu doi protestatari ucraineni. Acestia spun ca oamenii lui Ianukovici nu poartă întotdeauna uniformă, multi ”sunt imbracati in haine normale, au bâte, pietre la ei”, ” seamana cu protestatarii sau cu cetatenii obisnuiti”.

Ianukovici va incerca in zilele urmatoare sa scape de Euromaidan. ”Nu stiu de ce face asta pentru ca sunt sigur ca, daca sau cand Euromaidanul va fi infrant, protestele se vor extinde in alte regiuni ale Ucrainei si lucrurile se vor transforma intr-un fel de razboi civil. Cel putin in anumite regiuni”, spune unul dintre interlocutorii lui Vlad Mixich.

Cei doi ucraineni nu mai cred in folosul interventiei europenilor, al Germaniei mai ales, cata vreme Berlinul are legaturi comerciale puternice cu Rusia. Ar fi poate de folos, sustin ei, sprijinul mai evident al Statelor Unite.
XS
SM
MD
LG