Linkuri accesibilitate

Daca economia chiar duduie, de ce e nevoie de noi taxe și impozite? (Ziare.com)


De ce pare încă Traian Băsescu la numai șapte luni de încheierea mandatului un om atît de puternic? (Adevărul).Declaratiile facute la Bucuresti de liderul socialistilor europeni, Hannes Swoboda, sunt prezentate pe site-ul Ziare.com. Swoboda a spus in deschiderea conferintei „Relansarea Europei” că: „Republica Moldova se confrunta, in prezent, cu doua riscuri: Rusia si presedintele Traian Basescu”. In opinia sa, Moldova are nevoie de „respectarea suveranitatii sale, de solidaritate impotriva presiunii rusesti care este vizibila din nou”, iar declaratii precum acelea ale presedintelui Traian Basescu pot fi interpretate ca fiind un indemn ca Moldova sa nu-si mentina suveranitatea si autonomia.

Doi comentatori discuta informatia preluata masiv de toate canalele de presa că Romania a inregistrat anul trecut o crestere economica de 3,5% din produsul intern brut. Evident, premierul Victor Ponta a sustinut imediat ca e o dovada a bunei guvernari asigurate de Uniunea Social-Liberala. Bogdan Glavan il contrazice pe Ziare.com. Primul indiciu ca lauda de sine nu sta in picioare este ca, pentru 2014, indicatorul de crestere economica nu se mentine, ci e stabilit mult mai jos, la 2,2% din PIB. Un alt detaliu suspect: daca economia chiar duduie, de ce e nevoie de noi taxe sil impozite?

Si Bogdan Glavan, si economistul Cristian Paun, care scrie pe platforma Contributors, considera ca performanta economiei romanesti a avut cauze fara nicio legatura cu guvernul. A fost un an agricol bun, s-a contractat masiv consumul privat, in schimb guvernul a consumat serios, și anume pe bani imprumutati. In aceste conditii, Romania s-ar afla in interiorul unei paradigme de subdezvoltare, care nu are cum sa dureze si, pe termen lung, inseamna faliment, ca in Grecia.

Intre timp, in România se duce o batalie politica pe viata si pe moarte. Cel putin asa vede lucrurile editorialistul „României libere”, Dan Cristian Turturica. Tensiunea n-ar mai fi intre coalitia aflata la putere si presedintele Traian Basescu, ci in interiorul USL. Asigurarile date la sfarsitul saptamanii de liderul social-democrat Victor Ponta si de liberalul Crin Antonescu, cum ca totul e in regula, sunt apa de ploaie, spune comentatorul. Cei doi nu mai au cum sa ramana impreuna, alianta se va destrama foarte curand. Marul discordiei este miza enorma a functiei prezidentiale. Pentru că de presedinte se leaga si institutiile „de forţă“ ale statului, cele cu competenţe în zona justiţiei, a serviciilor de informaţii, a siguranţei naţionale. Cu exceptia lui Traian Basescu, toti actorii actualului meci politic au masiv de pierdut. Inclusiv institutiile pomenite, se mai arata in România liberă.

In „Adevărul”, Ioana Lupea duce cumva mai departe ideea acestui articol. Ea vrea sa stie de ce Traian Basescu, aflat la numai sapte luni de momentul incheierii mandatului de presedinte, pare inca un om politic puternic. Il favorizeaza obstinatia premierului Ponta - nu se intelege de ce mai vrea el sa dezmembreze un regim Basescu care de fapt se termina maine. Este una dintre explicatii. Dar seful statului si-a insusit foarte bine si o anume tehnica de comunicare, deprinsa de la serviciile secrete: aparenţa de putere, aura, este un atu important în relaţia cu prietenii şi cu duşmanii. De aceea face declaratii si conferinte de presa ritmice, la ora fixa, si insinueaza ca detine detalii despre oamenii puterii, desi ne deloc sigur ca le si are. Un ritual de succes, intretinut cu pricepere, mai arata Ioana Lupea.
XS
SM
MD
LG