Linkuri accesibilitate

Valentina Buliga: stabilirea şi plata ajutorului social continuă să trezească nemulţumiri în societate


Ministerul muncii de la Chișinău cere sprijinul societăţii civile pentru a limita fraudarea sistemului de ajutor social.



Faptul că se abuzează de sistemul de ajutor social din Moldova nu este in sine o ştire. Marți ministrul muncii Valentina Buliga a anunţat la o conferință de presă că după aproape jumătate de an de când s-a descoperit o fraudă de 10 milioane de lei persoanele care au prezentat date eronate despre veniturile familiei au întors statului circa 2 milioane de lei. Numai că de ajutor social beneficiază în acest an peste 56.000 de familii. Care au teoretic venituri sub minimul garantat de stat de 680 de lei pe lună. Aşa că ministerul muncii s-a gândit să apeleze la sprijinul societăţii civile pentru a limita fraudarea sistemului de ajutor social. Prin intermediul unor cluburi de discuţii informale. Mai multe de la Alla Ceapai.

Ministrul muncii Valentina Buliga recunoaşte că stabilirea şi plata ajutorului social, gândit ca un suport pentru familiile nevoiaşe, continuă să trezească nemulţumiri în societate, întrucât unii beneficiază de acest ajutor prin fraudă. Bunăoară, anul trecut în urma unor controale efectuate în mai multe raioane Inspecţia Socială a constatat că din 2008 încoace bugetul de stat a fost prejudiciat cu aproape 10 milioane de lei, bani care au ajuns la peste patru mii de familii „sărace” doar în acte, care fie că şi-au ascuns veniturile reale, fie că nu au declarat toate bunurile pe care le posedă.

Procuratura Generală, care a pornit toamna trecută mai multe dosare penale pe acest caz, continuă să investigheze cine poartă vina pentru plăţile nejustificate repartizate din bugetul de stat.
Valentina Buliga spune că din cele 10 milioane deocamdată doar 2 au fost reîntoarse în visteria statului:

„Au fost deschise la această etapă șapte dosare, din informaţiile pe care le avem. La fel am lucrat împreună asupra modificării cadrului legislativ şi abilitării Inspecţiei Sociale cu mai multe atribuţii în domeniu. Au fost informate Consiliile raionale despre încălcările care au fost depistate şi ei sunt cei care trebuie să aplice sancţiuni.”

Tocmai pentru ca să nu mai fie admise astfel de încălcări, fie din partea asistenţilor sociali, fie din partea solicitanţilor de ajutor social, Ministerul Muncii intenţionează să consulte societatea civilă, dar şi asistenţii sociali pentru a îmbunătăţi procedura de stabilire şi de plată a ajutorului social.

Din 2008 ajutorul social se acordă după evaluare venitului şi bunurilor familiei. Galina Opincă de la Direcţia asistenţă socială din Ungheni e de părere că în legislaţie trebuie prevăzute criterii mai aspre pentru obţinerea ajutorului social, inclusiv şi o implicare a inspectoratelor fiscale, întrucât asistenţii sociali nu au pârghii pentru a verifica veridicitatea declaraţiilor de venituri:

„Dacă la început ajutorul social era prevăzut pentru familiile cele mai vulnerabile, pentru pensionari, şomeri şi persoane cu dizabilităţi, acum se încadrează foarte multe categorii, chiar şi salariaţii, întreprinzătorii, care declară că nu au absolut nici un venit, chiar sunt deţinători de patentă, care la fel declară că nu au nimic venituri. Dar cine îi verifică? Ar fi bine chestiile acestea să fie verificate anume de organele fiscale. Sau sunt cazuri când unul din membrii familiei munceşte peste hotare. Aceste venituri nu se prezintă nicăieri şi nu pot fi confirmate de nici un organ. Persoanele date fireşte că ascund aceste venituri.”

Galina Opincă spune că de mai multă vreme insistă la Ministerul Muncii şi asupra introducerii unui mecanism de verificare a felului cum sunt utilizaţi banii proveniţi din ajutorul social:

„Chiar să fie nişte rapoarte de evaluare lunar efectuate sau scrise de către solicitanţii de ajutor social despre unde au fost folosiţi aceşti bani. De exemplu, dacă o mamă care are doi sau trei copii şi ia banii aceştia, nu ştiu unde îi duce, dar nu procură alimente sau haine pentru copii. De ce noi continuă să-i dăm bani acestei femei dacă ea nu îi distribuie cum ar trebui, efectiv?! Din acest motiv cred că ar trebui să fie obligatoriu un mecanism de verificare a utilizării banilor proveniţi din ajutorul social.”

Natalia Gandrabur de la Direcţia asistenţă socială din Ialoveni atrage atenţia şi la o altă deficienţă a legislaţiei actuale. Deşi a fost gândit ca un ajutor temporar din partea statului, unii, în special şomerii, abuzează de acest ajutor social ani la rând şi nu sunt motivaţi în a-şi găsi un loc de muncă:

„Într-adevăr ajutoarele sociale se dau trântorilor care nu vor să lucreze. Persoanele care sunt şomere, din păcate avem şi persoane care stau acasă şi se ţin numai de pahar şi beneficiază de acest ajutor. Ar trebui statul printr-un mecanism oarecare să-i pună la lucru.”

În bugetul de stat pentru 2014 sunt prevăzute 500 de milioane de lei pentru ajutorul social, ceea ce va permite susţinerea a peste 68 de mii de familii aflate în dificultate, care vor beneficia în mediu de 600 de lei lunar.
Previous Next

XS
SM
MD
LG