Linkuri accesibilitate

Ce pot face practic autorităţile de la Chişinău în cazul Liceului Lucian Blaga de la Tiraspol?


Ion Iovcev, directorul Liceului Lucian Blaga de la Tiraspol.
Ion Iovcev, directorul Liceului Lucian Blaga de la Tiraspol.

Ghenadie Cosovan: răufăcătorii din stânga Nistrului trebuie dați pe mâna Interpolului.




Procuratura Generală a deschis un dosar penal împotriva persoanelor responsabile de reţinerea directorului Liceului Lucian Blaga cu predare în limba română din Tiraspol. Odată cu Ion Iovcev mai fuseseră reţinuţi doi angajaţi ai liceului. Potrivit legilor în vigoare, vinovaţii ar putea fi condamnaţi la trei până la şapte ani închisoare. Dar pentru moment nu au fost idenficaţi. Iar astfel de anchete, pe malul stâng al Nistrului pot dura ani de zile, remarca ieri, într-o emisiune televizată procurorul general, Corneliu Gurin. Ce pot practic, nu teoretic, face autorităţile de la Chişinău şi ce mesaj transmit print acţiunile luate ? Diana Răileanu relatează.

Teoretic, pe întreg teritoriul ţării, inclusiv în regiunea transnistreană, se aplică legile Republicii Moldova, respectiv cei care au încălcat buchea legii urmează a fi pedepsiţi în conformitate cu prevederile Codului Penal, Civil sau Administrativ.

La modul practic, însă, autorităţile din stânga Nistrului şi-au creat propriile instituţii de stat care, deşi nerecunoscute, emit legi, aplică amenzi şi execută hotărâri de judecată, prin urmare, chiar dacă miliţienii sau reprezentanţii aşa numitului KGB din regiune încalcă legislaţia Republicii Moldova, autorităţile de la Chişinău au puţine pârghii pentru a-i trage la răspundere, explică preşedintele Asociaţiei Promo-lex, Ion Manole:

„Ca orice grupare ilegală care a preluat controlul asupra unui teritoriu, evident că ei nu vor ceda de bună voi şi nu se vor supune legilor, dar este de datoria Procuraturii şi a organelor de drept ale Republicii Moldova să impună respectarea legii pe întreg teritoriul ţării. De fiecare dată s-a justificat, s-a încercat ignorarea respectării procedurilor pe motiv că partea transnistreană ar putea recurge la răpirea şi arestarea ofiţerilor de poliţie care sunt, cel puţin, în municipiul Tighina sau presiuni suplimentare asupra şcolilor sau asupra altor categorii de cetăţeni din regiunea transnistreană a Republicii Moldova.”

Chiar şi aşa e de părere Ion Manole, autorităţile de la Chişinău nu pot închide ochii la încălcările care au loc în regiunea transnistreană sau să nu întreprindă măsuri pentru a-i trage la răspundere pe cei care le comit.

Singura cale prin care autorităţile constituţionale îi pot pedepsi pe răufăcătorii din stânga Nistrului este să-i dea pe mâna Interpolului şi să-i anunţe în căutare internaţională, susţine fostul viceministru de Interne, Ghenadie Cosovan:

„Prin această măsură noi le limitam libera circulaţie în spaţiul european, chiar şi în spaţiul CSI. Sigur că liderii transnistreni se foloseau de unele documente sub acoperire, sub alte familii, însă aşa zişii miliţieni, kgb-işti de la ei, nu îşi pot permite un asemenea lux. De aceea urmărirea internaţională este un mecanism destul de important şi toţi ştiu că cândva aşa zisa republică se va termina şi vor fi nevoiţi să răspundă pentru crimele comise.”

Deşi în cazul reţinerii administraţiei Liceului Lucian Blaga, Procuratura Generală a pornit urmărirea penală pe fapt şi nu persoană, Ghenadie Cosovan e de părere că procurorii nu ar trebui să întâmpine dificultăţi în identificarea celor care l-au privat de libertate, pentru câteva ore, pe Ion Iovcev. În primul rând, pentru că directorul liceului i-a văzut pe acei miliţieni şi, prin urmare, îi poate recunoaşte cu uşurinţă. Directorul, contabila şi şoferul liceului din Tiraspol au fost reţinuţi vreme de mai multe ore la 5 februarie lângă satul Parcani din raionul Slobozia când se întorceau de la Chişinău cu bani de salarii. Ion Iovcev a spus apoi că el şi subalternii săi au fost intimidaţi şi umiliţi verbal, dar nu au fost agresaţi fizic.
Previous Next

XS
SM
MD
LG