Linkuri accesibilitate

Americanii și-au schimbat abordarea față de Rusia (România liberă)


Proiectul uselist de Constituție este aberant și clădit pe o imensă frustrare (Evenimentul zilei)



Editia electronica de weekend a „României libere” posteaza un articol despre audierea directorului de la Liceul Lucian Blaga din Tiraspol de catre procurorii transnistreni. Ion Iovcev a refuzat sa vorbeasca in alta limba decat cea oficiala a Republicii Moldova, adica romana. A trebuit sa i se aduca un translator, pe care chiar profesorul l-a ajutat din cand in cand sa echivaleze corect ce a spus. Dupa audiere, profesorul a cerut public protectie pentru elevii liceului. ”Trebuie să fie apăraţi aceşti frumoşi şi educaţi copii de fărădelegile care se petrec în Transnistria”, au fost cuvintele dascalului. Articolul informeaza de asemenea asupra masurilor dispuse de autoritatile de la Tiraspol. Liceului i s-a impus un cod fiscal transnistrean, ceea ce inseamna ca profesorii vor trebui sa plateasca impozite catre Tisapol si nu catre Chisinau, cum fac in prezent si cum e legal. Dedesubtul acestei impuneri ar fi intentia de a-i face pe dascali sa-si paraseasca posturile, intrucat si asa se doreste inchiderea liceului in care se preda in limba romana cu grafie latina.

Segmentul de politica externa al aceluiasi cotidian se ocupa, sub semnatura lui Cristian Câmpeanu, de situatia din Ucraina. Articolul foloseste pe parcurs si argumentatia politologului George Friedman, directorul agenţiei de previziuni strategice Stratfor. Analiza explica natura tensiunii dintre Statele Unite si Germania, pe subiectul Ucraina. Americanii nu ar vedea cu ochi buni implicarea germana in Ucraina. De pilda, sustinerea acordata unuia dintre liderii opozitiei anti-Ianukovici, fostul campion de box Vitali Kliciko. Jurnalistul „României libere” arata ca americanii si-au schimbat abordarea fata de Rusia. Simplificand, se poate spune ca s-a incheiat orice incercare de reconstructie a relatiei cu Moscova. Noua pozitie este reactia la atitudinea direct antiamericana adoptata in ultimii doi ani de liderul de la Kremlin. Problema Ucrainei, mai arata acest articol, ramane aceea ca europenii, si Germania in primul rand, nu au o miza reala in legatura cu ea. Gazul rusesc va veni in curand spre Europa nu prin Ucraina, ci prin nordul continentului, asa incat situatia marelui stat candva sovietic e dificila. Lui Cristian Campeanu i se pare ca schimbarea de atitudine a americanilor poate insemna decizia de a nu lasa Ucraina pe mana rusilor. Se stie bine ca Rusia poate fi serios slabita daca aceasta tara este definitiv extrasa din sfera ei de influenta.

Curtea Constitutionala a României a analizat proiectul Constitutiei modificate, care ar urma sa fie aprobat prin referendum odata cu alegerile europarlamentare din luna mai. Sever Voinescu analizeaza in „Evenimentul zilei” schimbarile introduse de Uniunea Social-Liberala, care detine majoritatea si guvernarea, si reaminteste ca miza ar fi trebuit sa fie, citam, ”regăsirea temeiului profund de solidaritate naţională în interiorul spaţiului euro-atlantic”. In loc de asa ceva, comisia care a lucrat proiectul a procedat haotic, sub presiunea parlamentarilor puterii. In opinia comentatorului de la „Evenimentul zilei”, proiectul uselist de constitutie este ”aberant” si cladit pe o imensa frustrare: ”oamenii aceştia nu l-au învins niciodată pe Băsescu într-o confruntare politică şi vor să-i învingă acum umbra votînd aceste modificări ale legii fundamentale (căci Băsescu nu va mai fi decît un cetăţean oarecare atunci cînd noua Constituţie va intra în vigoare)”.
XS
SM
MD
LG