Linkuri accesibilitate

Mihail Saakașvili: după Jocurile Olimpice de la Soci în Rusia şi în Caucazul de Nord pot avea loc mari schimbări


Un interviu al fostului lider gerogian acordat serviciului rusesc al postului nostru de radio.





Aflat in Statele Unite ale Americii, la un semniar organizat de o importanta universitate, Georgetown, fostul preşedinte al Georgiei, Mikail Saakaşvili a vorbit despre relaţia Rusiei cu ţările din vecintatea ei. Saakașvili activeaza acum la Universitatea Tufs din Statele Unite. Alla Ceapai a rezumat un interviu pe care fostul preşedinte georgian l-a acordat serviciului rusesc al Europei Libere/Libertatea.

În discursul său la conferinţa tematică de la Washington fostul preşedinte georgian Mikail Saakașvilişi-a exprimat opinia că după Jocurile Olimpice de la Soci în Rusia şi în Caucazul de Nord pot avea loc mari schimbări şi iată de ce:

„În primul rând, economia rusească nu poate să se dezvolte urmând calea de până acum. Petrolul deja nu o mai ajută, deoarece gazul de şist modifică harta energetică. Rusia nu a investit bani în modernizare. Moscova a mizat foarte mult pe preţul înalt la petrol. Un alt argument ar fi atitudinea Rusiei faţă de republicile naţionale, care aminteşte de atitudinea Uniunii Sovietică faţă de republicile sovietice şi faţă de ţările est-europene, adică faţă de colonii. La aceşti factori trebuie să adăugăm şi oboseala oamenilor de liderul permanent, de conducerea rusească. Toate aceasta sunt precondiţiile unor mari schimbări, care ar putea demara.”

Corespondentului serviciului rusesc al postului nostru de radio la întrebat pe fostul preşedinte georgian dacă consideră că Rusia a reuşit să concentreze atenţia lumii întregi doar asupra evenimentelor sportive, lăsând în umbră problemele politice, inclusiv cele din regiunea Caucazului de Nord.

„Să nu uităm că Caucazul de Nord separat de Rusia nu există. Soci a atras atenţia la marile probleme ale Rusiei: corupţie, dezorganizare, autoritarism. Toate acestea sunt legate şi de Caucazul de Nord. Cred că anume dezbaterile în jurul Jocurilor Olimpice au atras atenţia celor care sunt interesaţi de politică faţă de problemele fundamentale care există în societatea rusească.”
Mikail Saakașvilia fost întrebat şi care va fi rolul Georgiei în schimbările care ar urma să aibă loc în regiunea Caucazului de Nord:

„Pentru prima dată în ultimul secol Georgia şi-a creat un stat modern. Noi putem fi un exemplu în lupta cu corupţia, funcţionarea puterii judecătoreşti, crearea unor condiţii bune pentru cetăţeni şi democraţie.”

În opinia lui Mikail Saakașvilie puţin probabil ca Rusia să întreprindă acţiuni radicale în raport cu regiunea Caucazului de Nord şi cu Georgia în special imediat după Jocurile Olimpice de la Soci, întrucât toată atenţia Moscovei este concentrată asupra evenimentelor ce au loc în Ucraina. Dacă Rusia va reuşi să schimbe în favoarea sa evoluţiile din Ucraina, atunci Georgia şi alte ţări nu ar trebui să se aştepte la nimic bun, a spus Saakashvilli.
XS
SM
MD
LG