Linkuri accesibilitate

Cîştigătorul festivalului: filmul chinez „Cărbune negru, gheaţă subţire” de Yinan Diao.Cea de 64-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film de la Berlin s-a încheiat cu decernarea premiilor. Dintre cele 20 de filme din competiţie, cel al regizorului chinez, Yinan Diao „Bai Ri Yan Huo („Cărbune negru, gheaţă subţire”) a fost distins cu Ursul de Aur. Acelaşi film a mai obţinut un Urs de Argint pentru cel mai bun rol masculin, interpretat de Liao Fan. Acesta joacă rolul unui poliţist care descoperă urmele unei crime mai vechi.Tot cu un Urs de Argint, pentru cea mai bună contribuţie artistică, a fost distins un alt film chinez, „Masajul orb”, realizat de Lou Ye. Filmul este o pledoarie pentru toleranţă şi înţelegere faţă de problemele nevăzătorilor.

Favoritul Berlinalei, filmul regizorului american Richard Linklater, „Boyhood” (Copilărie), a primit un Urs de Argint pentru cea mai bună regie. Pelicula lui Linklater constituie un experiment inedit. Timp de 14 ani, el a lucrat cu aceleaşi personaje principale, prezentînd evoluţia acestora.

Dintre cele patru producţii germane care au rulat în competiţie, filmul „Kreuzweg” (Drumul crucii), în regia lui Dietrich Brüggemann, a fost distins cu un Urs de Argint pentru cel mai bun scenariu. „Drumul crucii”, care a mai primit şi premiul juriului ecumenic (al Bisericii catolice şi evanghelice), este o pledoarie contra fundamentalismului şi fanatismului religios.

Cu Urşi de Argint au mai fost distinse şi filmele regizorului francez Alain Resnais, în vîrstă de 92 de ani (pentru inovaţie), „Aimer, boire et chanter” (A iubi, a bea şi a cînta) şi „Chiisai Ouchi” (Căsuţa), al regizoarei japoneze Yoji Yamada (pentru cel mai bun rol feminin, interpretat de actriţa Haru Kuroki).Marele Premiu al Juriului, materializat tot într-un Urs de Argint, a fost acordat filmului de deschidere a Berlinalei, „The Grand Budapest Hotel”, de Wes Anderson. Filmul este o meditaţie despre trecerea timpului.
Pornind de la faptul că în cele 10 zile ale festivalului au fost vîndute 330.000 de bilete – ceea ce constituie un record - organizatorii sunt de părere că festivalul şi-a atins scopul, fiind destinat, în primul rînd, publicului spectator.
XS
SM
MD
LG